main logo
941

Corupţii de la ASEM, în faţa magistraţilor. Rudele acuzaţilor au agresat jurnaliştii

Unul dintre cei trei intermediari reţinuţi în dosarul şpăgilor de la ASEM a primit 30 de zile de arest preventiv. Decizia a fost luată astăzi de magistraţii oficiului Buiucani al Judecătoriei Chişinău.

Dosarul ASEM. Rudele acuzaţilor au agresat jurnaliştii

Ofiţerii CNA şi procurorii anticorupţie au ridicat peste două milioane de lei în urma percheziţiilor efectuate marţi la domiciliile şi birourile celor 9 persoane reţinute în acest dosar, transmite Știri.md cu referire la publika.md.

Tot astăzi, o profesoară bănuită în acest caz a fost plasată sub control judiciar.

O rudă a femeii, care a însoţit-o la judecătorie, s-a purtat agresiv cu presa:

„De ce nu ne permiteţi să vorbim cu doamna, cine sunteţi dumneavoastră?"

Avocatul profesoarei a spus că clienta sa se consideră nevinovată. Controlul judiciar este măsura preventivă pentru care au pledat, de aceea nu va fi contestată, a mai adăugat apărătorul ei.

„La domiciliul acesteia, în mijlocul ei de transport şi la locul de muncă nu au fost găsite înscrisuri, ciorne sau mijloace băneşti", a spus avocatul Silviu Burlacu.

Toţi suspecţii din acest caz vor ajunge azi, rând pe rând, în faţa magistraţilor. Procurorii cer mandate de arestare pe numele a şase dintre ei, iar trei vor fi cercetaţi sub control judiciar.

Cei nouă sunt bănuiţi că luau mită de la studenţii care voiau să promoveze examenele.

Potrivit anchetei, pentru o notă de trecere profesorii primeau între o mie şi 1.500 de lei, iar pentru aranjarea susținerii tezei de licență sau a celei de master se plătea până la 550 de euro.

Procurorii au pornit mai multe cauze penale pentru corupere pasivă, activă și trafic de influență. Conducerea Academiei de Studii Economice colaborează cu ancheta, dar totodată neagă acuzaţiile că în instituţie se ia mită.

Cazul a ajuns şi în atenţia premierului, Pavel Filip, care spune că prin asemenea acţiuni se distruge viitorul şi se aruncă o pată pentru cei care muncesc onest.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării