main logo
423

Coreea de Sud a donat 150 de laptopuri pentru școlile din R. Moldova

Republica Coreea de Sud a donat 150 de laptopuri pentru R. Moldova, destinate instituțiilor de învățământ din țară.

Coreea de Sud a donat 150 de laptopuri pentru școlile din R. Moldova

Potrivit Ministerului Educației, Culturii și Cercetării, laptopurile vor fi transmise către 30 instituții de învățământ din 26 unități administrativ teritoriale, transmite Știri.md.

Fiecare instituție va primi câte 5 computere în valoare totală de 65.964,75 lei.

În cadrul evenimentului de transmitere a unităților de calcul, care a avut loc, astăzi, 13 octombrie, ministrul Igor Șarov a declarat că prioritatea Ministerului Educației, Culturii și Cercetării este de a dota cât mai multe instituții de învățământ din țară cu computere, iar în acest sens, suportul partenerilor de dezvoltare este unul extrem de important.

„Apreciez enorm efortul depus de partenerii noștri externi în procesul de dotare a școlilor din Republica Moldova cu tehnică de calcul și sper ca beneficiarii finali, elevii și profesorii, să se bucure din plin de oportunitățile de studii oferite prin aceste donații”, a subliniat ministrul Educației, Culturii și Cercetării.

În acest an, în noiembrie, va mai fi recepționată încă o donație de 150 computere de la partenerii din Coreea de Sud.

Donația face parte din Memorandumul de Înțelegere privind cooperarea în domeniul tehnologiilor informaționale și comunicaționale între Ministerul Educației al Republicii Moldova și Oficiul Special de Auto-Guvernare pentru Educație al Provinciei Jeju al Republicii Coreea.

Memorandumul prevede mai multe activități comune, precum dotarea cu calculatoare a instituțiilor de învățământ general din Republica Moldova, formarea cadrelor didactice de informatică, realizarea unui schimb de bune practici privind implementarea Tehnologiilor informaționale și Comunicaționale în educație.

Conform prevederilor memorandumului, în perioada 2016-2019, Oficiul Special de Auto-Guvernare pentru Educație al Provinciei Jeju al Republicii Coreea a donat 600 de calculatoare (câte 150 pe an). Calculatoarele au fost repartizate în instituțiile de învățământ din Republica Moldova:

-          2016 – 12 instituții de învățământ,

-          2017 – 15 instituții de învățământ,

-          2018 – 20 instituții de învățământ 

-          2019 – 30 instituții de învățământ.

Prioritate au instituțiile de învățământ general care înregistrează un deficit considerabil în raport cu Standardele minime de dotare cu TIC, precum și instituțiile care au statut de școală de circumscripție.

În ianuarie 2019, CTICE a fost dotat cu un sistem modern de instruire la distanță. Iar în februarie 2019 a avut loc primul curs de formare la distanță al cadrelor didactice din Moldova cu profesorii din Coreea de Sud. Anual, în februarie și august, la distanță, sunt organizate sesiuni de formare online la CTICE cu implicarea colegilor din Coreea de Sud.

De asemenea, anual, cadrele didactice din Republica Moldova, beneficiază de formari de 2 săptămâni în Coreea de Sud. În perioada 2015-2019 de astfel de formări au beneficiat 100 cadre didactice care predau disciplina Informatică. În acest an formarea va avea loc online, în perioada 26-28.10.2020.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării