main logo
1264

Copil decedat la Institutul Mamei și Copilului. De ce instituția nu oferă detalii

Institutul Mamei și Copilului susține că nu poate oferi informații cu caracter medical în cazul tinerei în vârstă de 17 ani din raionul Rezina a cărei copil a decedat recent în cadrul instituției.

Deces la Institutul Mamei și Copilului. De ce instituția nu dă detaliiCopil decedat la Institutul Mamei și Copilului. De ce instituția nu dă detalii

Totodată, instituția spune că este deschisă să ofere toate datele necesare comisiei formate pentru investigarea cazului în contextul acuzațiilor de malpraxis, transmite Știri.md.

Potrivit unui comunicat al instituției, pe parcursul ultimelor zile, din partea mai multor reprezentanți mass media au fost adresate un șir de solicitări pentru a oferi informații cu referire la diagnosticul, cauzele decesului și alte date medicale. 

În context, instituția medicală spune că, conform legislației în vigoare, inclusiv și prevederilor legii cu privire la drepturile şi responsabilitățile pacientului, datele medicale au caracter absolut confidențial și pot fi furnizate doar pacientului sau reprezentantului său legal. Datele medicale ale unui pacient nu pot prezenta interes public și nu pot fi furnizate în sursele media.

La fel, IMC menționează că pacientul are dreptul la acces la datele medicale înregistrate în fișa sa medicală. 

„Atunci când pacientul dorește să îi fie oferită o copie identică a acesteia, conform Instrucției cu privire la modul de eliberare a informației privind propriile date medicale aprobată prin Ordinul Ministerului Sănătății Nr. 303 din 06.05.2010, pacientul (care a atins vârsta de 18 ani) sau reprezentantul său legal trebuie să depună la cancelaria/secretariatul instituției o cerere către conducătorul instituției medicale, unde aceasta este înregistrată. În cazul când informația solicitată necesită timp pentru pregătire (dosarul medical se află deja în arhiva instituției), ea va fi pusă la dispoziția solicitantului nu mai târziu de 15 zile de la înregistrarea cererii. Responsabil de asigurarea accesului la informația privind propriile date medicale ale pacientului este conducătorul instituţiei medico-sanitare”, se spune în comunicat.

Institutul Mamei și Copilului mai precizează că, până la moment, nu a fost recepționată nicio solicitare din partea reprezentanților legali ai copilului decedat pentru eliberarea informației medicale.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării