main logo
1303

Contingentul KFOR-14, detaşat în Kosovo: Maia Sandu, prezentă la eveniment

Un nou contingent al Armatei Naţionale a fost detaşat astăzi în operaţiunea de menţinere a păcii KFOR din Kosovo.

Contingentul KFOR-14, detaşat în Kosovo: Sandu, prezentă la ceremonieFoto: army.md

La ceremonia oficială a participat și preşedintele Republicii Moldova, comandant Suprem al Forţelor Armate, Maia Sandu, adjuncţii misiunilor diplomatice ale SUA şi Italiei în ţara noastră, Martin McDowell şi Diego Randazzo, ministrul Apărării Victor Gaiciuc, comandantul Armatei Naţionale, general de brigadă Igor Gorgan, precum şi ataşaţii militari acreditaţi pentru Republica Moldova, transmite Știri.md.

Preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a menţionat că prestaţia militarilor în cadrul diferitor activităţi de cooperare internaţională, implicarea constantă şi responsabilă în exerciţii de instruire creşte nivelul de pregătire militară şi cultivă o abordare profesionistă faţă de importanţa promovării păcii şi securităţii în lume.

Am participat astăzi la ceremonia de detașare a contingentului Armatei Naționale în misiunea KFOR din Kosovo. M-am bucurat să-mi pot exprima aprecierea și recunoștința față de militarii noștri implicați în această misiune de pacificare.

Prin participarea militarilor noștri la operațiunile internaționale de menținere a păcii, Republica Moldova își valorifică potențialul uman și își consolidează relațiile de cooperare cu partenerii externi, crescând încrederea acestora în capacitățile țării noastre de a furniza pace și stabilitate. Totodată, îndeplinindu-și angajamentele pe care și le-a asumat ca membră a comunității internaționale, Republica Moldova își îmbunătățește imaginea pe plan global.

Succesul acestor eforturi se datorează și cooperării cu partenerii internaționali. În acest sens, le-am mulțumit Statelor Unite ale Americii și Republicii Italiene pentru ajutorul acordat Republicii Moldova în consolidarea capabilităților de instruire și logistice de care beneficiază contingentul Armatei Naționale în misiunea KFOR”, a scris Maia Sandu pe o rețea de socializare.

Menționăm că în cadrul ceremoniei, şeful adjunct al Ambasadei Italiei la Chişinău, Diego Randazzo, a menţionat că participarea Republicii Moldova în misiunea KFOR, ce continuă astăzi cu plecarea celui de-al 14-lea contingent al Armatei Naţionale în Kosovo, este o confirmare deja stabilă a angajamentelor Republicii Moldova în menţinerea păcii şi securităţii internaţionale. 

Adjunctul ambasadorului SUA în ţara noastră, Martin McDowell, a afirmat că detaşarea unui nou contingent în Kosovo demonstrează că Armata Naţională a Republicii Moldova este recunoscută ca o forţă calificată, capabilă şi de încredere pentru a contribui la misiuni internaţionale de menţinere a păcii.

Menționăm că cel de-al paisprezecelea contingent al Armatei Naţionale este format din 40 de militari profesionişti, dintre care şapte genişti şi un pluton de 33 de infanterişti, care va executa misiuni de securitate şi pază a obiectivelor militare şi de patrulare.

Militarii moldoveni vor face parte din Comandamentul Regional Vest (Regional Command-West) şi vor fi dislocaţi în baza militară italiană Camp Vilaggio din localitatea Pech, Kosovo.

Mandatul contingentului KFOR-14 în Kosovo va dura şase luni.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării