main logo
384

Consumatorii, îndemnați să ceară să le fie respectate drepturile

Piotr Guțul, președintele Asociației Republicane Obștești „Protecția Consumatorului”, activă de mai bine de 15 ani, felicită cetățenii cu ocazia Zilei Mondiale a Drepturilor Consumatorilor.

Consumatorii, îndemnați să ceară să le fie respectate drepturile

Liderul Asociației îndeamnă consumatorii să ceară să le fie respectate drepturile asigurate de legislația națională, dar și de cadrul legal internațional, transmite Știri.md.

Într-o conferință de presă la IPN, Piotr Guțul a declarat că, de-a lungul anilor, au fost operate diverse modificări legislative, care însă nu sunt întotdeauna în favoarea consumatorilor. De exemplu, a fost anulată răspunderea penală pentru încălcarea dreptului consumatorilor. 

Mai târziu, au fost adoptate modificări legislative prin care persoanele pot fi reprezentate în instanța de judecată doar de avocat sau de o rudă licențiată în drept. Astfel, asociațiilor obștești li s-a retras dreptul să mai reprezinte în judecată consumatorii ale căror drepturi au fost încălcate.

Potrivit lui, în condițiile în care statul nu respectă drepturile consumatorilor, Asociația planifică să ceară acest lucru în cadrul unui miting. Piotr Guțul spune că a încercat de nenumărate ori să discute cu reprezentanții partidelor politice despre încălcările admise față de consumatori, însă fără rezultat. Asociația a expediat demersuri și către mai mulți ambasadori europeni acreditați la Chișinău, așteptând răspunsuri de la aceștia.

În opinia sa, politicienii, dar și funcționarii de stat, nu sunt preocupați de respectarea drepturilor consumatorilor. Piotr Guțul crede că într-o țară nu foarte mare, cum este Republica Moldova, nu este atât de complicat să faci ordine, astfel încât lucrurile să se schimbe spre binele cetățenilor. El nu exclude că ar putea să candideze în cazul unor noi alegeri, poate chiar să creeze un nou partid, care să vină în sprijinul consumatorilor.

Piotr Guțul spune că în cei 15 de ani de activitate au fost realizate multe investigații, a fost împiedicată privatizarea Grădinii Botanice, au fost denunțate scheme care împiedicau încasarea a milioane de lei în bugetul de stat.

Ziua Mondială a Drepturilor Consumatorilor este marcată pe 15 martie.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării