main logo
1348

Construcția sediului Ambasadei SUA în locul Stadionului Republican ar putea începe în 2024

Construcția noului sediu al Ambasadei SUA pe terenul fostului Stadion Republican, care va debuta cu amenajarea unui parc public, ar putea să demareze la începutul anului 2024.

Construcția sediului Ambasadei SUA ar putea începe în 2024Foto: Știri.md

Precizarea a fost făcută de către ambasadorul SUA în Republica Moldova, Kent Logsdon, în cadrul ediției din 26 ianuarie a emisiunii Cutia Neagră” de la TV8, transmite Știri.md cu referire la tv8.md.

„Este foarte important acest loc pentru mulți cetățeni din Chișinău, cu foarte multe memorii. Acum stabilim prețul. Trebuie să avem evaluări din partea experților. Odată ce acest lucru va fi rezolvat, sperăm că putem să începem să lucrăm”, a subliniat ambasadorul.

Totodată, Kent Logsdon a menționat că o parte a acestui teren va fi transformată în parc public. 

„Un alt lucru important este să păstrăm totul pe cât putem din rămășițele istorice. De exemplu, poarta face parte dintr-o istorie foarte mare a Chișinăului. Noi vrem să le protejăm, de aceea am adus experți foarte buni în conservare. Acesta este scopul. La această etapă suntem acum. Cât privește progresul, noi suntem foarte optimiști că vom ajunge la un acord și vom putea să cumpărăm terenul la timp. Noi putem să începem să construim acest parc la începutul anului 2024”, a precizat diplomatul.

Parlamentul, cu voturile a 55 de deputați PAS, a votat, în lectură finală, proiectul de ratificare a Acordului privind terenul pentru construcția Ambasadei SUA .Votul dă undă verde Ambasadei Statelor Unite să cumpere terenul fostului Stadion Republican. Lotul ar urma să fie vândut la prețul de piață, Agenția Proprietății Publice fiind responsabilă de identificarea unui evaluator. 

Procedura de vânzare a fost inițiată în februarie 2022, după ani de negocieri. Decizia a fost aprobată de Legislativ în 2018, atunci când la putere erau democrații. Ulterior, nemulțumiți de faptul că acolo va fi ridicat un nou sediu al Ambasadei Statelor Unite, socialiștii au contestat hotărârea la Curtea Constituțională, care, în iulie 2021, a declarat inadmisibilă sesizarea deputaților PSRM. 

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării