main logo
7823

Constantin Botnari a vândut Casa Albă unui om de afaceri din Chișinău

Fostul secretar general al Partidului Democrat, Constantin Botnari, cunoscut în spațiul public ca „borseta lui Plahotniuc”, a vândut luxosul imobil din pădurea de la Durlești.

Constantin Botnari a vândut Casa Albă unui om de afaceri din ChișinăuColaj: știri.md

Este vorba de așa-numita „Casă Albă”, situată în zona rezidenţială din ”Poiana Domnească”, transmite Știri.md cu referire la jurnal.md.

Imobilul a fost vândut unui om de afaceri din Capitală, care este patronul unui centru medical privat.

Potrivit actelor cadastrale, tranzacția a avut loc la finele lunii august 2021.

Acum, Constantin Botnari nu are vreun statut procesual, călătorește liber în întreaga lume, iar proprietățile sale nu sunt puse sub sechestru.

Întreaga zonă unde este amplasată „Casa Albă” care, în acte, a fost vândută de Constantin Botnari, este securizată și monitorizată de cel puțin șapte camere de supraveghere.

Accesul spre imobilul impunător din capătul străzii este blocat de vreo trei porți.

Prima este amplasată la începutul stradelei, fiind astfel blocat accesul trecătorilor, deși în planul cadastral acea porțiune de drum apare ca spațiu public.

Am vrut să vorbim cu noul proprietar al imobilului, dar acesta este de negăsit. În schimb, am dat de un tânăr care s-a prezentat ca vecin, dar a refuzat să-i divulgăm identitatea.

L-am întrebat pe acesta despre proprietarul în acte al „Casei Albe”, Valeriu Maciuca, dar tânărul ne-a spus că acest om de afaceri nu mai locuiește aici de aproximativ doi ani.

Asta chiar dacă din actele cadastrale vedem că Valeriu Maciuca a cumpărat și terenul, și casa, și garajul pe 24 august 2021.

După ce interlocutorul nostru a trecut de prima poartă, am observat că se îndreaptă spre „Casa Albă”, apoi a dispărut din vizor.

Peste câteva minute a revenit cu mașina dinspre zona celor două porți de lângă „Casa Albă”.

Până la urmă, ne-am îndreptat spre cele două porți, unde am găsit un post de pază. 

Totuși, zona nu este supravegheată de vreun gardian ca pe vremea lui Constantin Botnari.

În schimb, camerele de supraveghere monitorizează tot ce mișcă. Am încercat să discutăm cu proprietarul casei la interfon, dar apelurile noastre au fost respinse în repetate rânduri.

Nici la centrul medical privat, al cărui director și patron este, nu l-am găsit pe Valeriu Maciuca. La numerele lui de telefon nu ne-a răspuns nimeni.

Am reușit să vorbim doar cu vicedirectorul instituției, Nicolae Frunză. Acesta ne-a spus că șeful său a plecat acasă, chiar dacă era abia ora 12:00. Vicedirectorul nu a binevoit să ne ofere numărul de telefon mobil al lui Valeriu Maciuca.

Am transmis o solicitare de comentariu și pe adresa de e-mail, dar nu am primit niciun răspuns.

Totuși, în actele cadastrale vedem scris negru pe alb că Valeriu Maciuca a cumpărat pe 24 august curent de la fostul proprietar și terenul de 24 de ari, și „Casa Albă” de 340 de metri pătrați, și garajul din curte de 150 de metri pătrați.

Întreaga proprietate are valoarea cadastrală de 3,6 milioane de lei, potrivit declarației de avere a lui Constantin Botnari din decembrie 2019. Valoarea reală a proprietății ar fi, însă, mult mai mare.

Potrivit surselor Jurnal TV, Constantin Botnari a vrut să vândă averea imobiliară contra sumei de 2,5 milioane de euro, dar a redus prețul până la 1,5 milioane de euro.

De altfel, după ce Partidul Democrat a pierdut puterea în 2019, Botnari, alias ”Borsetka”, a dispărut o perioadă din Moldova.

A revenit ulterior periodic acasă, fără a fi luat în vizor de noile autorități. Acesta ar fi părăsit definitiv Republica Moldova abia în acest an, iar potrivit surselor noastre, acum face naveta între Londra și Palma de Mallorca.

Atunci când vila lui Botnari a ajuns în vizorul presei, în 2016-2018, portalul Anticorupție a scris că fostul lider democrat a îngrădit în mod abuziv aproximativ 40 de ari din pădurea din Durlești.

Atunci, Moldsilva a atenționat că, începând cu 2012, nu se mai dau păduri în arendă, iar instituția a inițiat rezilierea contractelor şi pentru pădurile date în arendă până în anul 2012.

Mai mult, arendașul acelei porțiuni de pădure spunea că habar nu are că Botnari a îngrădit o bucată de pădure și că va lua imediat măsuri.

Acum, din imaginile filmate cu drona, vedem că din cei 40 de ari de pădure care au fost acaparați de fosta gospodărie a lui Botnari, cel puțin 20 de ari sunt, în continuare, îngrădiți.

Mai mult, în pădurea de lângă ”Casa Albă” a mai apărut un imobil din piatră, ridicat chiar între copaci.

Până în anul 2019, Constantin Botnari era cunoscut ca „mâna dreaptă” a lui Vladimir Plahotniuc, însoțindu-l pe acesta la toate evenimentele politice și nu doar.

Constantin Botnari ar fi fost, potrivit unor investigații din mass-media, curierul de încredere al lui Plahotniuc în mai multe cazuri de abuz și corupție politică.

După 2019, Botnari a fost acuzat și de faptul că ar fi coordonat schemele de contrabandă cu chihlimbar, acuzații pe care le-a respins categoric.

Cât despre noul proprietar al ”Casei Albe”, acesta a fost vizat într-o anchetă jurnalistică în 2009, când s-a scris că ar fi făcut parte, alături de alte persoane, dintr-un grup coordonat de Veaceslav Platon, respectivii figurând ca interpuși în mai multe companii controlate de Platon.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării