main logo
431

Consilierul Președintelui: Moldova a pierdut o treime din populaţie

Exodul populaţiei active peste hotare, în special al tinerilor, este o cea mai acută problemă a Moldovei, susţine consilierul Preşedintelui RM pentru relaţii cu diaspora, Cristina Buga.

Consilierul Președintelui: Moldova a pierdut o treime din populaţie

Vineri, în cadrul unei conferinţe de presă dedicate problemelor migraţiei, ea a spus că "de la începutul anilor '90 ai secolului trecut, Moldova a pierdut o treime din populaţie", transmite Știri.md cu referire la Infotag.md.

„Dacă ţinem cont şi de faptul că încă câteva sute de mii de persoane merg la studii şi tratament peste hotare, atunci situaţia din ţară din ultimii ani pare a fi catastrofală. Plecarea tinerilor în străinătate în căutarea unei vieţi mai bune loveşte în economie, adică în bunăstarea celor care au rămas în Moldova. Fiecare al cincilea copil care locuieşte în Republica Moldova are fie un părinte care munceşte în străinătate, fie chiar ambii. Este clar că, într-o astfel de situaţie, nu putem vorbi despre educaţia normală a generaţiei tinere”, a spus Buga.

În opinia ei, în Moldova, care este o ţară mică, autorităţile ar putea aranja totul rapid şi eficient, însă situaţia este de aşa natură, că, „din cauza migraţiei în masă a populaţiei, satele din republică dispar”.

Şeful de direcţie al Comitetului Executiv al Găgăuziei, Vitalie Vlah, a menţionat că în Moldova există fenomenul numit „migraţie regională”.

„Tinerii, care sunt motorul progresului şi al economiei, pleacă. Pentru a rezolva această problemă, una dintre primele propuneri ale actualului başcan a fost instituirea a 100 de burse pentru studenţii din Găgăuzia care îşi vor continua studiile la universitatea din Comrat sau la universităţile din Moldova. Este important ca specialiştii, după ce au făcut studii, să nu plece din Moldova, ci să rămână, să lucreze, să creeze familii şi să aibă copii. Din anul 2018, medicii care îşi aleg autonomia ca loc de muncă au început să primească o indemnizaţie unică de 50 mii lei. Şi sunt sigur că aceştia sunt doar primii paşi spre depăşirea fenomenului de depopulare a populaţiei din Găgăuzia”, a spus el.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării