main logo
1179

Consilierii municipali, chemați la CNA. Verbițchi: Practicile lui Plahotniuc

Consilierii municipali care au votat pentru PUZ-uri au fost chemați la CNA. Despre aceasta a anunțat consilierul municipal, Ruslan Verbițchi.

Consilierii, chemați la CNA. Ruslan Verbițchi: Practicile lui Plahotniuc

Potrivit lui, „prin hărțuirea consilierilor municipali care sunt chemați la CNA se atestă o ingerință directă în activitatea consilierului local, care, în activitatea sa se supune numai legii”. Purtătoarea de cuvânt a CNA, Angela Ciubotaru-Starinschi a declarat pentru Unimedia.info că instituția „își desfășoară activitatea în conformitate cu legea și își exercită atribuțiile sale funcționale potrivit competențelor care îi revin”, transmite Știri.md.

„Cunoaștem cu toții că în cadrul ședinței Consiliului municipal Chișinău au fost incluse spre examinare aprobarea Planurilor Urbanistice Zonale, nu le voi enumera deoarece sunt cunoscute atât consilierilor cât și mass-media. Ulterior după aprobarea Planurilor Urbanistice Zonale, de către Centrul Național Anticorupție a fost pornit proces contravențional în privința consilierilor care au votat pentru aprobarea PUZ-urilor menționate.

Alesul local este dator să fie demn de încrederea alegătorilor, să contribuie prin exemplu personal la consolidarea autorităţii administraţiei publice locale pe care o reprezintă, onorarea obligaţiilor civice, asigurarea ordinii publice şi la respectarea legislaţiei. Alesul local se află încontinuu în exercitarea mandatului pe toată durata acestuia.

Participarea consilierului la şedinţa consiliului şi/sau a comisiei din care face parte este obligatorie. Astfel, prin hărțuirea consilierilor municipali care sunt chemați la CNA se atestă o ingerință directă în activitatea consilierului local, care, în activitatea sa se supune numai legii. Din păcate, practicile de pe timpul lui Plahotniuc nu au încetat, iar procuratura este folosită în continuare ca bâtă politică împotriva concurenților electorali sau a celor care nu acceptă să facă jocul puterii.

Vreau să vă spun că agenții economici și dezvoltatorii nu pot duce o activitate firească pe care trebuie să le o asigure legea la Chișinău, pentru că sunt purtați prin instanțe și nevoiți să le satisfacă interesele celor de la guvernare, în caz contrar sunt „dați cu capul de asfalt”. Nimeni, dar absolut nimeni, în tot acest proces, nu se întreabă care a fost rolul fostului ministru al Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spânu care cu de la sine putere a creat o Agenție pentru a supraveghea activitatea constructorilor din municipiul Chișinău și a-i obliga să obțină permisiunea ILEGALĂ doar de la el. Poate CNA ar trebui să înceapă de acolo și să-i întrebe pe agenții economici cum au fost presați și ce taxe li se impuneau? Consilierii și-au exercitat în acest caz atribuțiile de serviciu ÎN LIMITELE LEGII în scopul dezvoltării infrastructurii municipiului Chișinău, în susținerea și dezvoltarea activității de întreprinzator, în crearea noilor locuri de muncă.

Scopul întocmirii acelor procese-verbale cu privire la contravenție și expedierea acestora în instanța de judecată pentru examinare pe numele consilierilor locali care și-au exercitat atribuțiile stipulate de lege este cel de a înlătura potențialii concurenți electorali la alegerile locale din 2023. Vă spun cu certitudine că nimic nu s-a schimbat. Se lucrează în continuare împotrica oamenilor și nu în beneficiul lor”, a scris Verbițchi.

CNA  a venit cu o reacție:

„CNA își desfășoară activitatea în conformitate cu legea și își exercită atribuțiile sale funcționale potrivit competențelor care îi revin”, a declarat pentru UNIMEDIA purtătoarea de cuvânt a CNA, Angela Ciubotaru-Starinschi.

Cancelaria de stat a notificat în instanțele de judecată cele 6 Planuri Urbanistice Zonale (PUZ), votate de Consiliul Municipal Chișinău. Anunțul a fost făcut de Andrei Spînu.

Președintele Mișcării Alternative Naționale, actualul primar al capitalei, Ion Ceban afirmă că cele 6 Planuri Urbanistice Zonale nu au fost propuse de către Primărie. „Ei au propus, ei au dezbătut, ei au votat, la noi vor veni documentele și în funcție de corespunderea criteriilor în ceea ce ține de standardele arhitectură și urbanism, vor fi sau nu eliberate actele permisive”, a declarat Ceban în cadrul unei conferințe de presă, după ce a avut loc Congresul MAN.

Consiliera municipală, Aliona Doroș, a anunțat că pleacă din Fracțiunea Platforma DA din CMC. Totodată, acesta menționează că rămâne în Partidul Platforma DA.

Biroul Politic Național al Platformei Demnitate și Adevăr anunță retragerea sprijinului politic Fracțiunii Platforma DA din Consiliul Municipal Chișinău.

Președintele Platformei DA, Dinu Plîngău a convocat de urgență ședința Biroului Politic Național, după ce Platforma DA din CMC și-au dat votul pentru PUZ-uri. „În cadrul ședinței Consiliului Municipal sunt dezbătute 6 PUZ-uri controversate, care au stârnit o reacție negativă în societate și interesul presei”, a menționat Plîngău.

Andrei Spînu a acuzat CNA, Primăria și Procuratura de cârdășie în privința a 6 Planuri Urbanistice Zonale. „Sesizez toate structurile să intervină și să oprească dezmățul. Mafia imobiliară trebuie oprită”, a anunțat acesta. Primăria a venit cu o reacție.

Spune-ne opinia ta

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării