main logo
1520

Consilier: În Moldova are loc migrarea activă din sate la orașe

Potrivit unor prognoze, în următorii ani, în țară mai mult de 100.000 de tineri din mediul rural își vor schimba locul de trai și se vor stabili în orașe.

Consilier: În Moldova are loc migrarea activă din sate la orașe

Despre acest lucru a declarat consilierul președintelui Republicii Moldova în domeniul educației, culturii și cercetării, Corneliu Popovici, în emisiunii „Mecanismul de acțiune" cu Elena Levițkaia-Pahomova pe canalul NTV-Moldova, transmite Știri.md cu referire la noi.md.

El a menționat că în țară, în ultimii ani, a avut loc o migrație internă masivă a tinerilor din sate la orașe. 

„Este un proces natural, însă amploarea sa se explică prin faptul că tinerii de la sate nu au o ocupație, nu există condiții normale de trai și de lucru, studii pentru copii, infrastructura nu este suficient dezvoltată", a spus Corneliu Popovici. 

Consilierul președintelui Republicii Moldova în domeniul educației, culturii și cercetării a reamintit că mai devreme a avut loc un proces de optimizare a școlilor, multe școli din sate fiind închise. 

„Și care este sensul ca o familie tânără să rămână într-un sat unde nu există școală, iar copilul mic trebuie să meargă zeci de kilometri la o altă școală. Acest lucru nu este profitabil.

În plus, copiii în această situație nu pot să se alimenteze normal, deoarece mereu sunt în așteptarea autobuzului. De asemenea, ei sunt și în afara activităților extra-curriculare", a spus Corneliu Popovici.  

El a subliniat, de asemenea, că în multe sate nu există sisteme de alimentare cu apă sau canalizare. „Da. Recent, în zonele rurale au început să se construiască sisteme de alimentare cu apă, dar au uitat să construiască și sisteme de canalizare. 

Și dacă în țară există 1.200 de sisteme de alimentare cu apă, atunci există doar 140 de sisteme de canalizare", a declarat consilierul președintelui Republicii Moldova în domeniul educației, culturii și cercetării.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării