Conservele de iarnă, tot mai scumpe: Gospodarii spun că resimt seceta
În plin sezon al conservelor, gospodarii resimt din plin efectele secetei. Nu doar borcanele și capacele s-au scumpit, ci și fructele și legumele necesare pentru proviziile de iarnă. Prețul unui borcan variază între 12 și 15 lei, iar un set de capace poate ajunge până la 50 de lei. În acest an, pentru fructe trebuie să plătim mai scump cu aproape 10%, comparativ cu anul trecut, de exemplu. Totuși, gospodarii spun că iarna nu așteaptă - așa că strâng din dinți și cumpără.

Duminică, 27 iulie, la piața de fructe din Chișinău a fost forfotă mare. Cumpărătorii au făcut cozi la tarabe, transmite Știri.md cu referire la moldova1.md.
„După cum e caniculă, arde tot, eu cred că prețurile sunt foarte bune. Sunt cam mari, dar ce să facem? Producătorul câte cheltuieli are”; „Ca în fiecare an. Mare diferență nu este”, spun oamenii.
Comercianții justifică majorarea prețurilor prin pierderile suferite de producători în acest an, cauzate de înghețurile târzii de primăvară și de secetă.
„După seceta și căldurile care sunt pe deal, prețurile sunt foarte normale. Mai ales omul care stă și muncește pe deal, cuiva i se pare scump, pentru altcineva e normal prețul”; „Nu avem „marfă” pe pomi. Recolta este scăzută și din această cauză și prețul e așa”, au spus comercianții.
La piața angro din Chișinău, un kilogram de zmeură costă cel puțin 40 de lei, caisele se vând cu 40 de lei, iar vișinele - cu 80 de lei per kilogram. În același timp, un borcan de trei litri poate fi cumpărat cu 15 lei, 50 de capace - cu 50 de lei, iar un kilogram de zahăr costă în jur de 18 lei.
În satul Lozova din Strășeni, gospodarii nu se lasă descurajați de prețuri și pregătesc deja cămările pentru iarnă.
În gospodăria Liubei Nicolaiescu este forfotă mare dis-de-dimineață. Femeia a pregătit cratițele, ligheanele și, desigur, fructele pentru conservare. „Copiii mei, nepoțeii iubesc foarte mult compotul de la țară. Noi facem în tot anul din diferite fructe. Deja vișinele s-au trecut, am făcut un pic din ele compot, acum facem din piersici, mere, prune și corcodușe”, spune femeia.
Totul începe cu spălarea fructelor, apoi umplerea borcanelor. „O treime din borcan trebuie umplut cu fructe. Se pune zahărul, 200 de grame. Cine dorește mai dulce - 250 de grame”, a spus Liuba Nicolaiescu.
Cada folosită pentru sterilizare a fost meșterită de soțul femeii. „E făcut, cum se spune, din vechime. La fundul căzii soțul a făcut un lemn. Acesta este secretul ca să nu crape borcanele”, a povestit femeia.
După aproape o oră de fierbere, compotul este gata. „Sunt multe metode, dar pentru mine asta este cea mai reușită. Și compotul iese mai gustos, e sterilizat și borcanul, și capacul, și fructele sunt întregi, și foarte gustoase”, a mai spus Liuba Nicolaiescu.
Cât focul încă mai arde, gospodarii pun porumb pe jar. „Porumbul pălit”, cum se spune la Lozova, este gustarea îndrăgită de localnici.