main logo
529

Conflict de interese pentru directorul unei întreprinderi. Unde a greșit

Autoritatea Națională de Integritate (ANI) a constatat că Nicolae Iancovschi, director al ÎM „Limbenii Noi-Apă”, a încălcat regimul juridic al conflictelor de interese, ca urmare a luării unor decizii în privința soției sale, care îi lua locul în cadrul întreprinderii doar pe perioada concediilor.

Conflict de interese pentru directorul unei întreprinderi. Unde a greșitFoto: gettyimages.com

Conform unui comunicat emis de ANI, în 2016, iar apoi în 2017, Iancovshi a semnat două ordine prin care a delegat atribuțiile directorului ÎM „Limbenii Noi-Apă” soției, pe durata concediului său de odihnă, fapt care a influențat sau ar fi putut influența exercitarea imparțială și obiectivă a obligațiilor și responsabilităților ce îi revin potrivit legii, transmite Știri.md cu referire la cotidianul.md.

Prin urmare, subiectul controlului nu a respectat prevederile Legii nr.133/2016 privind declararea averii și intereselor personale întrucât nu a luat măsuri pentru a proteja corectitudinea procesului de luare a deciziilor, nu a declarat în scris și nu a soluționat conflictele de interese reale în care s-a aflat.

Exprimându-și punctul de vedere față de cele constatate, Iancovshi a confirmat că nu a declarat în scris nici fondatorului ÎM ”Limbenii Noi-Apă”, nici primarului s. Limbenii Noi și nici Autorității Naționale de Integritate despre conflictele de interese apărute la emiterea acestor ordine.

După rămânerea definitivă a actului de constatare în privința lui Iancovschi, care este pasibil de contestare în instanța de contencios administrativ, Autoritatea Națională de Integritate va solicita încetarea raporturilor sale de muncă, cu aplicarea interdicției de a ocupa o funcție publică sau de demnitate publică pentru o perioadă de 3 ani.

În cadrul controlului, directorul întreprinderii a fost informat despre declanșarea procedurii de control, elementele identificate, precum și despre drepturile de care beneficiază, în exercitarea dreptului la apărare.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării