main logo
884

Conflict de interese la o grădiniță după ce directoarea și-a angajat fiica

Conflict de interese la o grădiniță din suburbia municipiului Chișinău după ce directoarea și-a angajat fiica în cadrul instituției.

Conflict de interese după ce directoarea grădiniței și-a angajat fiica

Autoritatea Națională de Integritate (ANI) a constatat că, de la începutul anului curent, aceasta a semnat câteva acte în privința fiicei sale, printre care contractul individual de muncă și ordinul de angajare, transmite Știri.md.

După inițierea controlului în privința directoarei, la 24 mai  2019, aceasta și-a suspendat fiica din funcția de educator, acțiune care la fel reprezintă încălcarea regimului juridic al conflictului de interese.

Potrivit art.12, alin. (3,4) din Legea nr.133/2016 privind declararea averilor și intereselor personale, conflictul de interese real apare în cazul în care subiectul declarării este chemat să rezolve o cerere/un demers, să emită un act administrativ, să încheie direct sau prin intermediul unei persoane terțe un act juridic, să ia o decizie sau să participe la luarea unei decizii în care are interese personale sau care vizează persoane ce îi sunt apropiate,[...].

Prin urmare, în cazul apariției unui conflict de interese real, directoarea era obligată:

    - să informeze şeful ierarhic sau organul ierarhic superior (primăria) imediat, dar nu mai târziu de 3 zile de la data constatării, despre conflictul de interese în care se află;

    - să nu emită actul administrativ și să nu încheie actul juridic până la soluționarea conflictului de interese.

În cadrul controlului, directoarea interimară a fost informată despre declanșarea procedurii de control, elementele identificate, precum și despre drepturile de care beneficiază, în exercitarea dreptului la apărare. Aceasta și-a exprimat în scris punctul de vedere, în care a menționat că toate acțiunile sale au avut un caracter legal și că nu și-a favorizat cumva fiica.

După rămânerea definitivă a actului de constatare, emis în acest caz, care este pasibil de contestare în instanța de contencios administrativ, Autoritatea Națională de Integritate va sesiza primăria în vederea încetării raporturilor de muncă, cu decăderea din dreptul de a exercita funcții publice sau de demnitate publică pe o perioadă de 3 ani.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării