main logo
688

Conducerile comitetelor olimpice din România şi Republica Moldova, primite la Palatul Elisabeta

Conducerile comitetelor olimpice din România şi Republica Moldova au fost primite, luni, la Palatul Elisabeta de către custodele Coroanei, Margareta şi principele Radu, în cadrul unui eveniment dedicat sportului.

Conducerea comitetului olimpic din Moldova, primită la Palatul ElisabetaConducerea comitetului olimpic din Moldova, primită la Palatul Elisabeta.

Principele Radu a afirmat că trăieşte "un sentiment profund" văzând reunite la Palatul Elisabeta Comitetul Olimpic şi Sportiv Român şi Comitetul Naţional Olimpic şi Sportiv al Republicii Moldova, transmite Știri.md cu referire la Agerpres.

"Vă transmit din partea Majestăţii Sale Margareta, Custodele Coroanei, bucuria de vă avea avea aici. Este un sentiment profund pe care îl trăim prin faptul că vedem la Palatul Elisabeta reunite Comitetul Olimpic şi Sportiv Român şi Comitetul Olimpic al Republicii Moldova împărtăşind aceleaşi idealuri. Ambele comitete au o caracteristică în comun, aceea de a-şi face datoria faţă de societate în orice fel de împrejurare. Cred că unul din motivele pentru care sportul este atât de legat de familia regală este acela că atât Coroana, cât şi sportul naţional împărtăşesc o serie de valori comune. Aceste două elemente din societatea noastră, deşi Coroana are o însemnătate statală, iar sportul are o însemnătate pentru viaţa omului şi a comunităţilor, împărtăşesc o calitate comună, aceea de a uni oamenii. Aşa cum în trecut Regele Mihai aflat în exil continua să însemne un far, un exemplu, o speranţă de la distanţă, la fel şi sportul este forţat de destin să performeze şi atunci când nu are fonduri sau este ignorat de autoritatea publică, şi atunci când regimul politic e strâmb sau nedrept", a spus principele Radu.

Preşedintele Comitetului Olimpic şi Sportiv Român, Mihai Covaliu, a subliniat influenţa pozitivă a Casei Regale asupra sportului de pe teritoriul românesc. "Privim spre un trecut olimpic al României care nu ar fi fost posibil fără contribuţia esenţială a Monarhiei Române, un trecut ce a permis prezentul de azi, un trecut ce a luat naştere acum mai bine de un secol, în ultimul an de al domniei Regelui Carol I, atunci când a luat fiinţă Comitetul Olimpic Român în anul 1914. Influenţa Casei Regale a impulsionat mişcarea olimpică pe teritoriul nostru, fiind un factor constant de sprijin fără de care identitatea şi istoria olimpică a României nu ar fi fost aceleaşi", a afirmat oficialul COSR.

"Suntem bucuroşi că astăzi, aici, la Palatul Elisabeta, în Anul Centenar al Marii Uniri, îi avem alături pe fraţii noştri de la Comitetul Naţional Olimpic şi Sportiv al Republicii Moldova. Sunt oameni de mare valoare sufletească şi profesională. Valoarea echipei este foarte importantă pentru noi, iar iubirea de neam şi ţară este mai puternică acum ca niciodată. Relaţia de prietenie şi colaborare cu preşedintele Juravschi şi cu echipa sa este bazată pe respect şi profesionalism. Ne exprimăm speranţa şi angajamentul că această colaborare strânsă va continua şi pe viitor", a adăugat Mihai Covaliu.

La rândul său, preşedintele Comitetului Naţional Olimpic şi Sportiv al Republicii Moldova, Nicolae Juravschi, a afirmat: "Este o mare onoare pentru noi, cei de la Comitetului Naţional Olimpic şi Sportiv al Republicii Moldova, să fim azi aici. Este un moment istoric. Pentru că nu pot să uit ajutorul primit la fondarea comitetului nostru olimpic de la marea campioană a României Lia Manoliu. Azi avem o colaborare foarte fructoasă cu COSR şi cu preşedintele Mihai Covaliu. Tot timpul este înţelegător cu problemele noastre, cu problemele sportului din Republica Moldova. Noi ne dăm seama de misiunea noastră, a olimpismului din Republica Moldova, în contextul integrării europene. Este clar că sportul joacă un rol foare important pentru imaginea ţării noastre. Sportivii înţeleg că trebuie făcut un efort în perioada aceasta şi formează o echipă competitivă pentru că, practic, la toate ediţiile JO suntem pe podiumul olimpic. Iar asta nu poate decât să ne facă mândri".

La evenimentul de la Palatul Elisabeta au mai participat printre alţii preşedinţi de federaţii şi foşti sportivi precum Alina Dumitru, Irina Deleanu, Camelia Potec, Simona Amânar, Doina Melinte, Gabriela Szabo, Nicu Vlad, Gheorghe Vişan, George Boroi şi Adrian Stoica.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării