main logo
314

Conducerea Serviciului Vamal, în discuții cu ambasadorul UE în Moldova

Aprofundarea relațiilor de cooperare bilaterală, proiectele de asistență ale Uniunii Europene în derulare, dar și necesitățile de asistență externă au fost discutate astăzi, 3 martie 2023, în cadrul întrevederii conducerii Serviciului Vamal cu E. S. ambasadorul UE în Republica Moldova, Jānis Mažeiks.

Conducerea Serviciului Vamal, în discuții cu ambasadorul UE în Moldova

În cadrul discuțiilor a fost făcută o retrospectivă a proiectelor de asistență ale UE în derulare, precum și analizate necesitățile de asistență externă, care rezidă din asumarea angajamentelor de racordare a legislației vamale la acquis-ul european, transmite Știri.md.

Directorul Serviciului Vamal, Igor Talmazan, a mulțumit șefului Delegației UE în Republica Moldova pentru sprijinul consistent acordat de către UE, în special prin intermediul Misiunii Înalților Consilieri ai UE, în persoana dlui Rosario de Blasio, care oferă expertiză de valoare în implementarea agendei de reforme pentru integrarea europeană. 

În contextul obținerii de către Republica Moldova a statutului de țară candidată pentru aderarea la UE, dl Talmazan a subliniat că un imperativ al Serviciul Vamal reprezintă consolidarea capacităților instituționale pentru aplicarea instrumentelor internaționale în domeniul vamal și comercial.

În această ordine de idei, printre necesitățile prioritare se află fortificarea capacităților administrative și în domeniul IT prin extinderea schimbului de date, desfășurarea instruirilor privind aplicarea Codului Vamal și a Regulamentului atât pentru funcționarii vamali, cât și pentru mediul de afaceri, dezvoltarea și modernizarea Sistemului Informațional Integrat Vamal etc.

La rândul său, ambasadorul UE Jānis Mažeiks a salutat adoptarea recentă de către Guvern a Regulamentului de punere în aplicare a noului Cod vamal și a evidențiat necesitatea eforturilor consecvente pentru adaptarea cadrului normativ conex și dezvoltarea domeniului IT, astfel încât noul Cod vamal să intre în vigoare în termenul stabilit.

De asemenea, dl Mažeiks a menționat că o realizare importantă este semnarea Acordului privind controlul coordonat în punctul de trecere a frontierei de stat Leușeni-Albița, care se va realiza după principiul „oprire unică”, ceea ce va facilita fluidizarea traficului de mărfuri și va asigura o securitate sporită la frontieră.

În special, datorită sprijinului din partea UE, Serviciul Vamal a beneficiat de ajutor în implementarea Acordului privind recunoașterea reciprocă a operatorilor economici autorizați (AEO), asistență tehnică la elaborarea noului Cod vamal și a Regulamentului de aplicare.

În încheiere, ambasadorul UE în Republica Moldova a reiterat disponibilitatea de a oferi sprijin pentru depășirea crizelor și de a susține proiectele de asistență pentru accelerarea racordării legislației naționale la cea a acquis-ului comunitar, în parcursul de aderare a Republicii Moldova la UE.

Spune-ne opinia ta

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării