main logo
471

Concurs pentru cea mai reușită pangramă în limba găgăuză

Compania Simpals, cu sprijinul Centrului Științific și de Cercetare "Maria Marunevici" din Găgăuzia, anunță un concurs pentru cea mai reușită pangramă în limba găgăuză. Câștigătorii vor primi premii bănești și cadouri memorabile.

Concurs pentru cea mai reușită pangramă în limba găgăuză

„Acum lucrăm activ la crearea unui nou tip de caractere care ar uni comunicarea între toate naționalitățile din țara noastră. Și în timpul dezvoltării ne-am ciocnit de faptul că nu am găsit pangrame gata făcute în limba găgăuză. Așa a apărut ideea acestui concurs – cine alții, dacă nu găgăuzii, vor face față acestei sarcini”, a declarat Dmitri Voloșin, CEO Simpals, care a venit cu ideea de a organiza concursul.

O pangramă sau propoziție holoalfabetică este un text care folosește toate literele alfabetului unei limbi (în cazul nostru, ale alfabetului găgăuz) cel mult o dată. Aceasta este o oglindă a alfabetului, o frază model care include toate literele alfabetului. Este de obicei folosită în cataloagele de fonturi pentru a demonstra fonturile, la fel și pentru verificarea echipamentelor de tipărire, verificarea transmiterii textului prin linii de comunicație și testarea dispozitivelor de imprimare.

Cel mai cunoscut exemplu de pangramă în limba rusă

«Съешь же ещё этих мягких французских булок да выпей чаю». Acest text este format din 46 de simboluri și conține toate cele 33 de litere ale alfabetului rus.

Încă un exemplu de pangramă în limba turcă: „Bahcede aci jambonlu zayif tavuk gogsu pisir”. În acest text de 38 de simboluri sunt folosite toate cele 29 de litere ale alfabetului turc.

Deocamdată, în limba găgăuză nu există o expresie care să unească toate literele alfabetului. Prin urmare, potrivit organizatorilor competiției, aceasta este o șansă pentru fiecare de a îmbogăți această limbă.

În perioada 25 ianuarie - 7 februarie inclusiv, oricine dorește să participe poate trimite o pangramă în limba găgăuză la adresa de e-mail gagauzbilim@hotmail.com.

Cererea de participare la concurs trebuie să conțină următoarele:

În subiectul scrisorii este necesar să se indice „Concurs pentru cea mai reușită pangramă”.

Numele, numele și patronimicul participantului;

Numărul de telefon și adresa de e-mail ale participantului.

În perioada 8 februarie - 17 februarie, Comisia de concurs va analiza toate cererile primite și va determina câștigătorii. Comisia de concurs va include experți de vază în domeniul filologiei găgăuze, oameni de știință și cercetători.

Rezultatele concursului vor fi publicate pe site-ul oficial al Centrului Științific și de Cercetare Maria Marunevici şi în mass-media. Comisia de concurs va fi condusă de bașcanul Găgăuziei, Irina Vlah.

Următoarele premii sunt prevăzute pentru câștigători la categoriile de mai jos:

Locul 1: 6.000 de lei (pangramă care conține 31 de litere ale alfabetului găgăuz fără repetări).

Locul 2: 3.000 de lei (pangramă care conține 31 de litere ale alfabetului găgăuz cu până la 3 repetări).

Locul 3: 1.000 de lei (pangramă care conține 31 de litere ale alfabetului găgăuz cu până la 5 repetări).

Autorii altor pangrame reușite, de asemenea, vor primi premii valoroase.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării