main logo
3919

Comunitatea evreilor din Moldova vrea să-și restabilească trecutul și s-o aducă pe Natalie Portman

Evreii din Moldova depun efort pentru întărirea comunității lor istorice, iar pentru asta ei își doresc atragerea autorităților și a opiniei publice asupra problemelor lor, informează Politik.md cu referire la Global News Service of the Jewish People.

Vor s-o aducă pe Natalie Portman în MoldovaIn Chișinău au existat 70 de sinagogi, însă astăzi a rămas doar una, care, potrivit sursei menționate, este într-o stare deplorabilă.

Potrivit sursei citate,  membrii Asociației Organizațiilor și Comunității Evreilor din Moldova Alexandr Pincevski și Alexander Bilinkis și-au propus drept scop restabilirea imaginii evreilor din Basarabia de cândva. Cei doi sunt businessman, deținând câteva firme cu investiții din Israel în R. Moldova și au inițiat restabilirea unei mici porțiuni a orașului din trecutul istoric al evreilor.

Evreii din Chișinău își doresc să restabilească o casă, o sinagogă(casă de rugăciuni), un restaurant și un magazin evreiesc, unde vor planifica mai multe sărbători tradiționale.  Pentru asta evreii au adunat suma de 660 mii dolari pentru a cumpăra vechile clădiri evreiești, dar mai au nevoie de 3,4 mln de dolari pentru renovare. 

Pentru aceasta ei au cerut ajutorul unui filantrop american, Matthew Bronfman, care l-a convins pe premierul Vlad Filat să participe la deschiderea conferinței Limmud (conferința comunității evreiești), dar pentru următoarea conferință el își dorește să atragă vedete din exterior. „Ne vom concentra asupra Nataliei Portman. Familia ei a trăit în Moldova, de aceea trebuie s-o contactăm. 

De asemenea, ne dorim să-l convingem pe șeful staff-ului de la Casa Albă, Rahm Emanuel. El este greu de găsit, de aceea vom avea mult de muncit”, a declarat Matthew Bronfman. Înainte de cel de-al doilea Război Mondial în Moldova locuiau 400 mii de evrei, astăzi însă cifra lor este de circa 12 mii. De asemenea, în Chișinău au existat 70 de sinagogi, însă astăzi a rămas doar una, care, potrivit sursei menționate, este într-o stare deplorabilă.
Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării