main logo
825

Compozitorul Tudor Chiriac își sărbătorește cea de-a 70-a aniversare

Compozitorul și profesorul universitar Tudor Chiriac, doctor în muzică, Maestru al Artelor, laureat al Premiului de Stat, își sărbătorește astăzi cea de-a 70-a aniversare.

Compozitorul Tudor Chiriac își sărbătorește cea de-a 70-a aniversare

S-a născut la 21 martie 1949 în satul Ciuciuleni, raionul Nisporeni. În 1970 a absolvit Școala de Muzică ”Ștefan Neaga”, și în 1975 – Institutul de Stat al Artelor ”Gavriil Musicescu” din Chișinău, Facultatea de Compoziție, transmite Știri.md cu referire la Moldpres.

A făcut stagii în materie de compoziție și de orchestrație sub îndrumarea profesorului Iurii Fortunatov de la Conservatorul ”P.I. Ceaikovski”. 

A urmat studii de doctorat în domeniul compoziției la Academia de Muzică ”Gheorghe Dima” din Cluj (2001-2005), finalizate cu susținerea tezei de doctor în muzică cu tema ”Muzica românească de filație ancestrală. 

Principii fundamentale de compoziție și analiză integrală a muzicii”.

Activitatea profesională și-a început-o în calitate de maestru de concert la Capela Corală ”Doina”. Ulterior, a fost profesor de Teoria muzicii, solfegiu, armonie, analiza creațiilor muzicale la Colegiul de Muzică ”Ștefan Neaga” din Chișinău (1975-1979). 

Tudor Chiriac a fost membru al Colegiului Ministerului Culturii pentru achiziționarea valorilor de artă (1979-1981), vicepreședinte al Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din R. Moldova (1993), director artistic al Filarmonicii Naționale din Chișinău (1993-1994). 

În anul 1987, a fost conferențiar la Conservatorul de Stat ”Gavriil Musicescu” din Chișinău. Din 1995, se stabilește cu traiul la Iași, România. 

Desfășoară o activitate pedagogică la Universitatea Națională de Arte ”George Enescu” din Iași, în calitate de conferențiar universitar, este titular al cursurilor de Teoria instrumentelor, orchestrație și aranjamente, al Disciplinei de semantica muzicii și scrie studiul ”Semantica muzicii – principii fundamentale”.

A compus muzică de diferite genuri, inclusiv muzică pentru spectacole de teatru și filme. Creația muzicală a compozitorului este una variată, de la muzica simfonică, vocal-simfonică, instrumentală de cameră și vocală până la muzică pentru spectacole de teatru: 

”Cântec de leagăn pentru bunici” de Dumitru Matcovschi, ”Horia” de Ion Druță ș.a., pentru filmele ”Bătut din întâmplare”, ”Oala invidioasă”, ”Disidentul”, ”Deșteptătorii”, ”Alo, Lapandia?” etc.

A scris muzică pe versurile lui Grigore Vieru, Dumitru Matcovschi, Nicolae Dabija, Leonida Lari, Petru Cărare și ale altor poeți. 

Poemul pentru voce și orgă ”Miorița” i-a adus celebritate, fiind inclus de Consiliul Muzical Internațional din cadrul UNESCO printre cele mai bune 10 lucrări din lume (1986), fiind recomandată pentru interpretare, editare și difuzare mondială.

Tudor Chiriac a fost distins cu Premiul ”Boris Glavan” al Tineretului din RSS Moldovenească, pentru poemul ”Pe un picior de plai”(1979), cu Premiul de Stat al Republicii Moldova, pentru poemul ”Miorița” (1988), Medalia de Aur Euroinvent, pentru cantata-concert ”De la Tiras pân’la Tissa” (2013) și cu Medalia de Aur Euroinvent, pentru basmul muzical ”Carmina Daciae” (2017).

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării