main logo
572

Compozitorul Eugen Mamot a lansat o carte despre Studioul Muzical Coral

O carte intitulată ”Lia-Ciocârlia – o nouă paletă de culori” de compozitorul și dirijorul Eugen Mamot a fost lansată astăzi la Centrul Republican pentru Copii și Tineret ARTICO din Capitală.

Compozitorul Eugen Mamot a lansat o carte despre Studioul Muzical Coral

Solicitat de agenție, Eugen Mamot, autorul volumului, a menționat că acesta cuprinde circa 360 de pagini, în care a încercat să contureze profilul artistic al SMC „Lia-Ciocârlia”, pe care l-a fondat  în 1973, de unde a plecat și s-a reîntors în 1990 și a activat până în 2006, transmite Știri.md cu referire la Moldpres.md.  

„Aici sunt descrise turnee, festivaluri, concursuri, participări la servicii divine,  întâlniri cu personalități – dialoguri corale cu Eugen Doga, Gheorghe Mustea și cu alți compozitori cu care am colaborat. Sper să placă cititorului așezarea materialului, în care acesta să poată depista ceea ce l-a interesat.

La rândul său, doctorul în studiul artelor, Emilia Moraru, Maestru în Artă, a afirmat că Eugen Mamot este un exemplu pentru toți dirijorii de cor. 

„Atâta cât face dumnealui pentru muzica corală din R. Moldova nu știu dacă mai are pereche. În afară de faptul că a avut o activitate fructuoasă la pupitrul dirijoral al SMC „Lia-Ciocârlia” și al altor coruri de copii, Eugen Mamot scrie foarte mult. Tot ce a acumulat pe parcursul vieții conducând mai multe colective corale, descrie pas cu pas, festival cu festival, orice apariție scenică, turnee în diferite țări. Are multe culegeri și crestomații. Este un izvor nesecat de energie și de dăruire, fapt pentru care îi suntem recunoscători”,  a mai  subliniat Emilia Moraru.

La rândul său, directorul adjunct al Centrului Republican pentru Copii și Tineret ARTICO, Stela Petrușcă, i-a mulțumit lui Eugen Mamot pentru activitatea prodigioasă desfășurată la SMC „Lia-Ciocârlia”, prin care au trecut generații de copii, precum și pentru faptul că a descris istoria acestui colectiv.

În cadrul evenimentului, a fost proiectat filmul istorico-documentar „Lia-Ciocârlia – o nouă paletă de culori”, iar SMC „Lia-Ciocârlia”, dirijat de Luminița Istrati și Corul „Trison” de la Liceul ”Iulia Hasdeu” condus de Sofia Volcov au susținut un recital muzical.

Născut pe 30 ianuarie 1941 în satul Clococenii Vechi, raionul Glodeni, Eugen Mamot este autor a peste 300 de creații vocal-simfonice, cântece pentru copii etc. 

A elaborat, inclusiv în colaborare cu alți autori, mai multe manuale școlare de muzică, materiale didactice și articole de specialitate. A editat 26 de cărți. 

Eugen Mamot a fost distins cu titlurile onorifice „Maestru în Artă” și „Artist al Poporului” și cu ordinul „Gloria Muncii”.

img19003960

img19003960

img19003960

img19003960

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării