main logo
505

Compozitorul Eugen Doga își sărbătorește cea de-a 86-a aniversare

Compozitorul Eugen Doga împlinește astăzi, 1 martie, 86 de ani. S-a născut la 1 martie 1937, în satul Mocra, raionul Râbnița. A absolvit Colegiul de Muzică ”Ștefan Neaga”, Conservatorul și Institutul de Arte ”G. Musicescu” din Chișinău.

Compozitorul Eugen Doga își sărbătorește cea de-a 86-a aniversare

Este autor al unor valoroase lucrări în genul muzicii de estradă, de film și de teatru. A compus o simfonie, cantatele ”Primăvara omenirii” și ”Curcubeul alb”, muzică la spectacole de teatru, la peste 200 de filme, piese instrumentale de cameră, romanțe, cântece pentru copii, transmite Știri.md cu referire la Realitatea.md.

Compozitorul a fost distins cu Premiul de Stat, titlul onorific Artist al Poporului, cu ”Ordinul Republicii”, ordinul ”Steaua României” în grad de comandor, cu ordinul ”Serviciul Credincios” (România), cu ordinul ”Za zaslughi pered otecestvom” și cu ordinul ”Alexandr Nevski” (Rusia).

Compozitorul este autorul celebrului vals ”Gingașa și tandra mea fiară”, desemnat de către UNESCO drept cea de-a patra capodoperă muzicală a secolului trecut. În ianuarie 2014, și-a deschis ușile Salonul ”Eugen Doga”. Astfel a fost realizat un vis mai vechi al maestrului de a deschide o sală festivă în care să se întâlnească muzicieni, politicieni, artiști și oameni de afaceri.

Eugen Doga este Artist al Poporului din Republica Moldova și Artist al Poporului din URSS. Este laureat al Premiului Național și al Premiului de Stat al URSS, cavaler al Ordinului Republicii și al altor distincții și titluri onorifice din tara și de peste hotare, membru titular al Academiei de Științe a Moldovei.

Spune-ne opinia ta

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării