main logo
804

Complex memorial la Cantemir, unde s-a prăbușit un elicopter SMURD

Eroii nu mor niciodată. Sunt mai bine de doi ani de la marea tragedie, unde un elicopter SMURD s-a prăbușit, iar patru membri ai echipajului au decedat. Data de 2 iunie a devenit o zi tristă la Haragâș, raionul Cantemir.

Complex memorial la Cantemir, unde s-a prăbușit un elicopter SMURDComplex memorial la Cantemir, unde s-a prăbușit un elicopter SMURD

La o margine din pădurea Codrilor Tigheci, locul unde cei patru eroi și-au găsit sfârșitul, a fost construit un complex memorial. Cheltuielile pentru ridicarea sa au fost acoperite din donații colectate în Republica Moldova și România, transmite Știri.md cu referire la Unimedia

„A fost inițiat un proiect, unde s-a ridicat acest Monument în memoria celor patru eroi SMURD din România”, a declarat primarul localității Haragâș, Iurie Bălănuță.

Monumentul este compus dintr-o troiță, cu o alee de 50 de metri ce duce către pista de aterizare pentru elicoptere și o placă comemorativă din marmură.

„Lucrările s-au efectuat timp de un an de la producerea accidentului. A fost dat în exploatare la data de 4 iunie 2017, aproximativ la un an de la căderea elicopterului”, a mai povestit primarul de Haragâș.

Căderea elicopterului a fost la doar câțiva zeci de metri de grădinița din localitate, iar Andonie Lilia, directoarea instituției, de câte ori privește în partea unde apune soarele vede imaginile teribile din acea zi.

„O zi înnourată, ploua puternic, iar la ora 14:00 am auzit o bubuitură foarte puternică în apropiere de grădiniță. Am văzut că toată lumea fugea, după care am înțeles că a căzut un elicopter SMURD”, povestește directoarea grădiniței din Haragâș, Lilia Andonie.

La complexul memorial din Cantemir, în ziua de 2 iunie, membrii echipajului sunt comemorați de autoritățile moldovenești și cele din România, de localnici, dar și de colegii SMURD de peste Prut. Iar Țuțuianu Nadejda și-a expus sentimentele într-o poezie tristă dedicată lor.

„Durerea din suflet m-a făcut să scriu o poezie. Deoarece înțeleg că au plecat în floarea vârstei și a activității profesionale”, ne spune profesoara de istorie din localitate, Nadejda Țuțuianu.

Nimeni soarta lor nu au putut s-o-nfrunte

Și pe obraz ne curge-o lacrimă fierbinte

Pentru viața dusă pe aripi de dor,

În ziua doua iunie, li-n ultimul lor zbor.

(Sunt doar câteva rânduri din creația Nadejdei Țuțuianu).

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării