main logo
2876

Comitetul Național Olimpic a vândut pământul de 2 milioane de euro

Comitetul Național Olimpic a vândut unei companii de construcții pământul pe care l-a primit din partea statului pentru a-și ridica propriul sediu.

Comitetul Național Olimpic a vândut pământul de 2 milioane de euro

Terenul situat pe strada Mateevici, lângă ambasada americana, costă, conform experților imobiliari, peste un milion de euro.

Instituția a refuzat să ne spună care a fost valoarea tranzacției care a avut loc la începutul lunii mai.

Vânzarea terenului, care a aparținut Comitetului Național Olimpic și Sportiv nu a fost anunțată public. Aflând despre tranzacție, l-am întrebat pe președintele CNOS când a avut loc aceasta.

Nicolae Juravschi, Președinte CNOS: „Lăsați-mă în pace cu aceste terenuri. La revedere”.

Am trimis instituției o scrisoare oficială prin care am solicitat informații despre motivul vânzării terenului și valoarea tranzacției și am insistat să aflăm un răspuns în cadrul unui eveniment public la care participă președintele forului olimpic.

Nicolae Juravschi, Președinte CNOS: „Este alt eveniment. Am văzut că ne-ați expediat o scrisoare la acest subiect, veți fi informați”.

Ulterior, într-un răspuns oficial, instituția ne-a comunicat că într-adevăr a înstrăinat terenul și că a acceptat cea mai bună ofertă de pe piață. Totuși, a refuzat să ne comunice valoarea tranzacției, deși veniturile și cheltuielile CNOS sunt informații de interes public. Terenul vândut de forul olimpic se află pe stradă Alexei Mateevici 109/2.

Dumitru Taraburca, dir. al Societății Evaluatorilor Independenți: „Aceasta este o zonă de lux. Aici un ar de teren costă 50-60 de mii de euro. Avantajul acestui teren este că are o formă dreptunghiulară cu fațadă spre stradă Mateevici. Faptul că ambasada Statelor Unire este în apropiere, face ca zona să fie una prestigioasă”.

Mihaela Tabarcea, Reporter PRO TV: „Acesta este terenul care a aparținut Comitetului Național Olimpic din Republica Moldova. Are, potrivit datelor de la Cadastru, aproape 24 de ari, ceea ce înseamnă că valoarea lui se ridică la circa un milion și jumătate de euro. Este situat într-o zona exclusivistă în preajma parcului Valea Morilor - aici se află ambasada Statelor Unite, iar peste drum - cea a Germaniei".

Fiind vorba despre o instituție care ar trebui să-și publice veniturile și cheltuielile, am cerut repetat informații despre valoarea tranzacției. După câteva zile, am primit încă un răspuns oficial, prin care suntem informați că prețul de vânzare a terenului a depășit de trei ori valoarea estimată de un evaluator independent.

Sumă, însă, nici de această data nu a fost indicată. Terenul vândut de Comitetul Național Olimpic și Sportiv a ajuns în proprietatea instituției în ianuarie 2007. Fostul primar al Chișinăului, Serafim Urechean, ne-a spus că acest teren a fost alocat gratuit forului olimpic ca să-și construiască sediu.

Serafim Urechean, Ex-primar de Chișinău: „A fost adoptată o decizie de Consiliul Municipal Chișinău, alocarea terenului într-un loc prestigios, pentru construcția clădirii Comitetului Național Olimpic. Este o decizie absolut legală. Ei nu au dreptul să vândă terenul".

Am încercat să discutăm cu directorul companiei de construcții, care a cumpărat terenul de la Comitetul Național Olimpic, ca să aflăm care a fost valoarea tranzacției, dar și ce urmează să construiască acolo, însă nu l-am găsit la birou, iar la telefon nu ne-a răspuns.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării