main logo
437

Comisia Unificată de Control şi-a reluat activitatea în format deplin

Pe 8 noiembrie curent, după o pauză de mai mult de un an și jumătate, Comisia Unificată de Control (CUC) s-a întrunit la Bender în format deplin într-o ședință, prezidată de delegația Federației Ruse.

Comisia Unificată de Control şi-a reluat activitatea în format deplin

Delegaţia moldovenească a solicitat includerea în agendă a problemei ce ține de elaborarea unui mecanism de monitorizare a situației din Zona de Securitate, în conformitate cu înțelegerile din 13 ianuarie 2017, însă partea transnistreană și-a manifestat incapacitatea de a purta un dialog constructiv pe marginea acestui subiect, transmite Ştiri.md cu referire la Moldpres.

Discuțiile în cadrul ședinței s-au axat pe:

- desemnarea în funcția de observator militar din partea Federației Ruse a locotenent-colonelului Andrei Nazarin;

- examinarea şi aprobarea raportului săptămânal al Comandamentului Militar Întrunit cu privire la situația din Zona de Securitate;

- măsurile desfășurate de „miliţie” și poliţie şi Comandamentul Militar Întrunit în contextul informațiilor legate de ridicarea armelor şi munițiilor din Zona de Securitate, în perioada anilor 2017-2018;

- reanimarea activității grupurilor de lucru responsabile de examinarea situației posturilor amplasate în Zona de Securitate şi a ordinii de drept;

- examinarea posibilității preluării postului de pacificatori nr. 9 de pe malul stâng al Nistrului (podul „Vadul lui Vodă”) de către partea moldovenească şi modificarea unor împuterniciri în activitatea comandanților militari.

O atenție deosebită s-a atras la necesitatea soluționării problemei amplasării ilegale a aşa-numitor posturi de „grăniceri” în locul celor de pacificatori, în preajma localităților Zahorna, Cremenciug, Varnița, Coşniţa, Lunga și Doroţcaia din Zona de Securitate, care au fost lichidate ca urmare a Acordului de la Odessa din 30 martie 1998.

Dat fiind faptul că delegația transnistreană şi cea a Federației Ruse au avut poziții evazive, s-a convenit că discuțiile pe marginea acestor subiecte vor continua şi în cadrul următoarei ședințe a CUC.

De asemenea, delegația Republicii Moldova în Comisia Unificată de Control a difuzat o declarație către componentele CUC cu privire la necesitatea sporirii eficacității controlului asupra situației din Zona de Securitate şi evaluării procesului de prezentare, evidenţă şi examinare a informației acumulate de observatorii militari în Comandamentul Militar Întrunit.

Următoarea ședință a CUC este preconizată pentru 15 noiembrie 2018. 

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării