main logo
695

Comisia de la Veneția s-a expus pe marginea reformei justiției din Moldova

Comisia de la Veneția s-a expus pe marginea proiectului de lege propus de Guvernul de la Chișinău privind reformarea Curții Supreme de Justiție și a organelor Procuraturii.

Comisia de la Veneția s-a expus pe marginea reformei justiției din țară

Opinia finală urmează a fi adoptată la următoarea sesiune, anunță Alexandru Tănase, fostul președinte al Curții Constituționale, care a asistat la dezbateri, transmite Știri.md cu referire la tv8.md

Instituția a considerat că situațiile critice din justiție, cum ar fi nivelul înalt al corupției, pot justifica soluțiile radicale propuse de Guvern pentru verificarea judecătorilor actuali. Comisia a atenționat că orice mecanism de verificare, prevăzut în reforma justiției, precum și implementarea acestuia, trebuie să respecte prevederile Constituției.

Comisia și-a exprimat îngrijorarea în legătură cu faptul că proiectul de lege combină procesul de verificare a judecătorilor cu reformarea Curții Supreme de Justiție, având drept scop înlocuirea actualei Curți Supreme cu o instanță nouă de casație.

Alexandru Tănase a enumerat câteva recomandări făcute Guvernului de Comisia de la Veneția:

– Toate deciziile cu privire la transferul, promovarea sau demiterea judecătorilor trebuie să fie luate de Consiliul Superior al Magistraturii.

– Consiliului Superior al Magistraturii trebuie să-i fie încredințată competența să adopte decizii în baza recomandărilor prezentate în rapoartele comitetului de evaluare.- Decizia CSM trebuie să fie publică și pe deplin motivată, și să rezulte automat în baza raportului comitetului de evaluare;- Proiectul de lege trebuie să prevadă posibilitatea contestării în instanța de judecată a deciziei CSM-ului emisă în baza unui astfel de raport.

– Criteriile care vor fi utilizate în cadrul evaluării extraordinare trebuie indicate clar și exhaustiv în proiectul de lege, și trebuie să fie același ca și cele în vigoare privind răspunderea disciplinară și evaluarea performanțelor judecătorilor;

– Numărul membrilor comitetului de evaluare cu experiență judiciară (foști judecători sau foști judecători constituționali) trebuie mărit astfel, încât o parte substanțială (dacă nu chiar jumătate) a membrilor săi să aibă experiența judiciară.

– Comisia a recomandat excluderea din proiect a inversării sarcinii probațiunii puse pe seama judecătorilor.

– Judecătorului care va pica evaluarea integrității nu trebuie să i se ofere nici o altă funcție judiciară, inclusiv în instanțele ierarhic inferioare, fie numit judecător în nici o instanță, ci acesta trebuie să fie supus sancțiunilor disciplinare proporționale cu gravitatea abaterii comise. Situația este diferită în cazul în care judecătorul va pica evaluarea profesională.

– În conformitate cu prevederile Constituției, Consiliul Superior al Magistraturii trebuie să fie abilitat cu competența de a decide în privința candidaților la Curtea Supremă care vor fi înaintați Parlamentului în baza propunerilor comitetului de evaluare.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării