main logo
636

Combatanţii căzuţi în războiul de la Nistru, comemorați la Cimișlia

Autorităţile oraşului Cimişlia şi veteranii războiului pentru apărarea integrităţii teritoriale şi independenţei statului (1991-1992) au organizat joi, 18 iulie, o manifestare de comemorare a celor căzuţi în acest conflict armat.

Combatanţii căzuţi în războiul de la Nistru, comemorați la CimișliaFoto: moldpres.md

Potrivit Primăriei Cimişlia, pentru această acţiune  a fost aleasă ziua de astăzi, deoarece „în data de 18 iulie 1992 și-au pierdut viața cei mai mulți cimișlieni, iar Cimişlia nu-şi uită eroii!”, transmite Știri.md cu referire la Moldpres.

Participanţii la ceremonie au depus flori la Monumentul celor zece combatanţi din raionul Cimişlia, precum şi la mormintele lor din cimitirul localităţii.

„Este o datorie a noastră, datoria de a nu uita, astfel încât acele evenimente să fie ştiute şi cunoscute de generaţiile care vin. Am pierdut pământeni de-ai noştri, oameni destoinici şi curajoşi, cu durere pentru neamul lor, care nu şi-au cruţat viaţa pentru cauza ţării şi care merită să le fie păstrată amintirea”, a menţionat primarul de Cimişlia, Gheorghe Răileanu.

La războiul de pe Nistru au participat 380 de localnici din Cimişlia, dintre care 110 polițiști, 160 supuși militar, 60 de specialişti medicali și 38 de soldați. Zece dintre ei nu s-au mai întors de pe câmpul de luptă.

Conflictul din regiunea transnistreană a izbucnit pe 2 martie 1992. Încetarea focului a avut loc la 21 iulie 1992, după semnarea  unui acord dintre Republica Moldova şi Federaţia Rusă.

La război au participat aproximativ 28 de mii de combatanți, militari și rezerviști ai Armatei Naționale, angajați ai Ministerului Afacerilor Interne  și Serviciului de Informaţii şi Securitate, sute de voluntari și civili. Tot aici și-au pierdut viața circa patru sute de cetățeni, iar aproape 1200 au fost răniți. Acest conflict s-a soldat și cu persoane dispărute, inclusiv din rândul populației civile.

În 2010, Parlamentul R. Moldova a instituit data de 2 martie ca fiind ziua comemorării eroilor căzuţi în războiul din 1992 pentru apărarea integrităţii teritoriale şi independenţei țării.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării