main logo
653

Coletele poștale internaționale, procesate prin intermediul unei aplicații online

Vama va dispune de o aplicație online de procesare a coletelor internaționale. Astfel, până la finele acestui an, instituția va implementa un modul specializat, destinat procesării prealabile a coletelor transmise prin poșta rapidă.

Aplicație online pentru procesarea coletelor internaționale

Noua procedură de control va exclude eventualele fraude, va simplifica formalitățile de vămuire, iar acordarea liberului de vamă se va realiza într-un timp mai scurt, transmite Știri.md cu referire la Tv8.md.

„Noul modul va fi integrat în noua versiune a softului aplicativ „Asycuda World” și va avea la bază schimbul de date dintre organul vamal și operatorii poștali. Acest lucru va permite profilarea potențialelor riscuri de fraudare și emiterea unei decizii până să ajungă coletul la oficiul poștal de destinație”, informează Serviciul Vamal.

Noul sistem va fi oferit prin intermediul Programului USAID Reforme Structurale în Moldova, cu susținerea căruia sunt derulate o serie de proiecte de modernizare a activității autorității vamale.

Unul dintre acestea vizează promovarea conceptului AEO (Agenți Economici Autorizați). Beneficiile acestui statut vor fi aduse la cunoștința mediului de afaceri prin intermediul unei ample campanii de promovare, care va fi inițiată în viitorul apropiat cu susținerea Programului.

În acest context, părțile intenționează să extindă studiul privind coridoarele comerciale,  astfel încât evaluarea să vizeze și partea română. În acest context, s-a convenit asupra necesității organizării unei întrevederi cu reprezentanții agențiilor vamale și de frontieră  din România pentru a se identifica o modalitate eficientă de sincronizare a acțiunilor de vămuire și control.

Tot cu sprijinul Programului USAID, instituția planifică implementarea unui sistem de programare a trecerii frontierei de către autocamioane, precum și lansarea Portalului Informațional Comercial (en. Trade Informational Portal) –  o platformă interactivă care va conține toate informațiile necesare unui agent economic implicat în comerțul extern.

Cu suportul USAID a fost implementată și o nouă versiune a aplicației  TIR-EPD. Modulul este funcțional din data de 18 mai curent și le permite transportatorilor de mărfuri, sub acoperirea Carnetului TIR, să depună declarații prealabile de tranzit, economisindu-le astfel timp și resurse.

Subiectul a fost discutat în cadrul unei întrevederi a Directorului Serviciului Vamal, Vitalie Vrabie, cu Directorul Programului, Douglas Muir.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării