main logo
443

Codul Galben de secetă şi pericol de incendiu, prelungit

Serviciul Hidrometeorologic de Stat a prelungit până la 18 septembrie Codul Galben de pericol excepţional de incendiu, iar până la 20 septembrie – cel de secetă hidrologică.

Codul Galben de secetă şi pericol de incendiu, prelungit

Hidrologii atestă secetă în râurile și lacurile din Republica Moldova din cauza lipsei precipitațiilor și a temperaturilor înalte. În acelaşi timp, agenților economici și populației li se solicită să consume rațional resursele de apă, transmite Știri.md cu referire la moldpres.

Până la 18 septembrie, pe întreg teritoriul ţării este valabil Codul Galben de pericol excepţional de incendiu. Astfel, în intervalul de referinţă, din cauza lipsei de precipitații și a temperaturilor ridicate, pe o mare parte a teritoriului se prevede pericol excepțional de incendiu (clasa V) cu caracter natural și amenințare de incendiu a fâșiilor forestiere și culturilor agricole.

În următoarele zile, se vor menţine temperaturi de toamnă caldă şi însorită, cu valori termice ce se vor încadra în medie pe ţară între 22-29 grade Celsius, ziua, şi 10-15 grade, noaptea. Meteorologii prognozează cer variabil, fără precipitaţii.

În acest context, Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă a reiterat atenţionarea asupra respectării regulilor antiincendiare. Pompierii au solicitat cetăţenilor să nu aprindă vegetaţia uscată şi resturile menajere, să evite aprinderea rugurilor şi a miriştilor, iar în caz de incendieri, fie şi neînsemnate, să apeleze la 112.

În caz de Cod Galben, condiţiile vremii sunt potenţial periculoase, fenomenele meteorologice prognozate sunt obişnuite pentru teritoriul ţării, dar temporar pot deveni periculoase pentru anumite activităţi socio-economice.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării