main logo
484

Codul deontologic al expertului judiciar a intrat în vigoare

Hotărârea Guvernului privind aprobarea Codului deontologic al expertului judiciar a fost publicată în numărul de ieri, 14 septembrie, al Monitorului Oficial.

Codul deontologic al expertului judiciar a intrat în vigoareCodul deontologic al expertului judiciar a intrat în vigoare

Acesta reprezintă un ansamblu de norme de conduită profesională și de obligații etice ale experților judiciari, transmite Știri.md cu referire la Moldpres.  

Scopul Codului este ghidarea comportamentului experților judiciari, astfel încât aceștia să respecte valorile morale și profesionale, principiile și normele de conduită. Potrivit documentului, respectarea prevederilor acestuia constituie o obligație profesională pentru fiecare expert judiciar din cadrul instituțiilor publice de expertiză judiciară, precum și din cadrul birourilor individuale.

Experții judiciari care vor admite încălcări ale noului cod deontologic, vor fi trași la răspundere disciplinară. În asemenea cazuri, sancțiunile disciplinare vor fi aplicate în conformitate cu prevederile legislației în vigoare.

În prezent, majoritatea instituțiilor publice de expertiză judiciară au aprobate coduri deontologice pentru experții ce activează în cadrul acestora însă, documentele respective nu sunt relevante în cazul experților judiciari care activează în birouri de expertiză judiciare.

Hotărârea Guvernului intră în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării