main logo
885

Codreanu, către un șef de Direcție: O să vă treziți cu gherete la bloc

Șefului Direcției comerț, Marcel Zambițchi, cât și pretorii sectoarelor din Capitală, au fost luați la rost de către primarul interimar al capitalei, Ruslan Codreanu, în cadrul ședinței săptămânale a serviciilor municipalității.

Codreanu, către un șef de Direcție: O să vă treziți cu gherete la blocCodreanu către șeful Direcție comerț: O să vă treziți cu gherete la bloc

Codreanu s-a arătat nemulțumit că funcționarii publici nu întreprind măsuri concrete în combaterea amplasării ilegale a gheretelor de către agenții economici, transmite Știri.md cu referire la Unimedia

Potrivit lui Zambițchi până la data de 1 noiembrie au fost evacuate 790 de gherete din cele 1.768 de unități de comerț ambulant ce sunt amplasate pe străzile Capitalei. În prima etapă, preturile de sector evacuează gheretele ce au mai mult de 6 luni de autorizație din anumite locuri ce sunt interzise conform regulamentului.

De asemenea, la cea de-a doua etapă, până la 31 decembrie, urmează a fi evacuate gheretele ce sunt amplasate pe anumite străzi și în preajma piețelor și a altor unități de comerț.

„Chișinăuienii pot observa unele gherete ce sunt amplasate pe străzile capitalei, acestea sunt acelea care le-am evacuat din parcuri. Toți agenții economici au fost preîntâmpinați că activitatea lor trebuie să fie finalizată. Parcurile deja sunt libere, iar acum ne gândim la un alt concept pentru deservirea cetățenilor”, a declarat șefului Direcției comerț, Marcel Zambițchi.

Însă, pretorii sectoarelor din Capitală au menționat că agenții economici ignoră prevederile legislației și amplasează gheretele peste noapte în locuri neautorizate.

„În această săptămână vom evacua unitățile de comerț unde în vânzare sunt flori. Pe strada M.Sadoveanu agentul economic a decis singur să amplaseze unitatea de comerț, însă astăzi vom evacua din nou această gheretă”, a declarat pretorul sectorului Ciocana, Sinilga Școlnic.

Pretura intervine pentru a scoate aceste unități comerciale pe cont propriu. Apoi, prin instanța de judecată încercăm să scoatem aceste cheltuieli”, a menționat pretorul sectorului Botanica, Oleg Rațoi.

În acest sens, Ruslan Codreanu s-a arătat nemulțumit că funcționarii publici nu întreprind măsuri concrete în combaterea amplasării ilegale a gheretelor de către agenții economici.

„De ce se întâmplă lucrurile acestea? Ghereta trebuie să aibă un aspect oarecare. Agenții nu pot din capul lor să aranjeze peste noapte, fără să anunțe pretorul, fără schemă de amplasare, ghereta unde își dorește”, a adăugat Codreanu.

Mai în glumă, mai în serios, edilul capitalei a menționat că va face public adresa de domiciliu a șefului Direcției comerț, Marcel Zambițchi, și toate gheretele evacuate vor fi aduse la dânsul la bloc.

„Într-o dimineață vă veți trezi cu toate gheretele la scară, de toate culorile, și cu torticuri, și cu floricele. Terminați cu haosul acesta. La ce bun mai sunt pretorii?”, a întrebat retoric Ruslan Codreanu.

Amintim că săptămâna trecută Primăria capitalei a informat că unitățile de comerț ambulant și staționare provizorii de pe teritoriul municipiului Chișinău, vor fi evacuate/reamplasate etapizat, conform unui Plan aprobat de către autoritățile administrației publice locale.

Planul prevede că subiect de reamplasare sau evacuare vor servi unitățile de comerț ambulant, amplasate în preajma: edificiilor autorităților publice centrale și locale, misiunilor diplomatice, instituții de învățământ și medicale, locașuri de cult, scuaruri, parcuri, grădini publice, monumente de for public, de pe partea pietonală (aleea dintre benzile carosabile), stații de așteptare a transportului public, treceri de pietoni, pasaje subterane, piețe autorizate, de pe terenurile aferente piețelor comerciale și terenuri arendate cu destinația de amenajare a teritoriului. 

De asemenea, vor fi evacuate gheretele care se află la o distanță mai mică de 250 m de la intrările în unitățile comerciale staționare (în cazul în care sunt comercializate produse similare) etc.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării