main logo
558

Codreanu: Brânzaniuc a demonstrat că poate face lucruri frumoase

Primarul general interimar al municipiului Chișinău, Ruslan Codreanu, care a emis joi un ordin prin care l-a numit pe Vadim Brânzaniuc în funcția de pretor al sectorului Buiucani, a explicat motivele numirii.

Codreanu: Brânzaniuc a demonstrat că poate face lucruri frumoase

Brânzaniuc a fost vizat acum trei ani într-o anchetă jurnalistică privind locuința luxoasă pe care și-a construit-o în doi ani și ajutorul de la stat pe care l-a primit pentru a-și plăti un credit, transmite Știri.md cu referire la Moldovacurată.md

Codreanu spune că pentru el au contat acțiunile lui Brânzaniuc din ultimele 6 luni și că nu el este persoana care să verifice averea subalternului său.

Vadim Brânzaniuc este jurnalist de meserie și a lucrat în ultimul deceniu la Primăria Chișinău, în funcția de șef al Serviciului relații cu publicul, făcând parte din echipa Partidului Liberal. În luna aprilie 2016 portalul Anticorupție.md a publicat o investigație în care a arătat că Brânzaniuc și-a ridicat, potrivit actelor cadastrale, o locuință de lux în sectorul Râșcani al capitalei (zona Petricani), în doar doi ani (2012 – 2014). Casa cu două etaje, curte și două garaje a fost estimată la Cadastru la 1.515.590 de lei, valoarea de piață fiind mult mai mare. 

Astfel, valoarea averii sale, potrivit jurnaliștilor, depășea atunci vădit veniturile sale de bugetar. Brânzaniuc a explicat că a vândut niște terenuri pe care le avea și și-a ridicat casa, iar Autoritatea Națională s-a autosesizat și a verificat corectitudinea depunerii declarațiilor sale de avere. În consecință, ANI a constatat că Brânzaniuc nu a încălcat regimul juridic al declarării veniturilor și proprietăților.

Acum 6 luni, primarul interimar al Chișinăului, Ruslan Codreanu, l-a numit pe Vadim Brânzaniuc în funcția de vicepretor al sectorului Buiucani, iar joi, 16 mai 2019, l-a avansat în funcția de pretor.

Solicitat de Moldova Curată, primarul interimar a explicat că citise investigația despre Vadim Brânzaniuc, dar că altele a avut motive să îl numească în funcție.

”Este o jumătate de an de când e vicepretor. Atunci, la numire, am stabilit un plan de lucru privind prioritățile dânsului în sector. Și anume: comerțul stradal ilegal, neautorizat, proiecte de amenajare a sectorului și anumite șantiere de construcții care de ani de zile stau părăsite.

La primul punct. Pe Calea Ieșilor, comerțul stradal neautorizat a fost eliminat. La fel, comerțul stradal neautorizat de pe str. Alba Iulia colț cu Deleanu, la piața Delfin, a fost eliminat. Apoi, proiectul de amenajare cu suportul Primăriei București, a zonei Alunelul, Pelivanul și Bucuria - s-a realizat proiectul și deja începe implementarea. La capitolul construcții neautorizate este șantierul de pe str. Alba Iulia 75. 

Acolo de 11 ani era instalat gard neautorizat pe drum public. Gardul a fost demolat. Șantierul de pe str. Alba Iulia 79 – de 7 ani era acolo o groapă de fundament, care a fost acoperită în două săptămâni cu suportul preturii. Și următorul proiect, tot pe Alba Iulia, la nr. 79/1, dacă nu greșesc, este încă o groapă de fundament, care stătea descoperită și pe care pe care noi acum o amenajăm.

Acestea sunt proiecte din ultima jumătate de an care au demonstrat că dl Brânzaniuc este pus să facă lucruri frumoase pentru sector și experiența dânsului pe care o are de activitate în Primărie la fel a contat la numirea în funcție”, a declarat Ruslan Codreanu pentru Moldova Curată.

”Eu nu sunt organ de urmărire penală ca să iau anumite decizii. Pentru mine contează să fie om de echipă, pus pe treabă”

Cât despre semnalele de lipsă de integritate în privința lui Vadim Brânzaniuc, transmise îm investigația portalului Anticorupție.md, primarul interimar spune că nu el este în măsură să le investigheze: ”Da, am știut despre investigație. 

Inclusiv atunci când eram consilier municipal, dl Brânzaniuc a fost propus pentru funcția de secretar al Consiliului Municipal, atunci au fost mai multe discuții la subiectul respectiv. Mai multe fracțiuni nu au votat pentru el ca secretar în Consiliul Municipal. Dar eu nu sunt organ de urmărire penală ca să iau anumite decizii. 

Sunt instanțele sau organele abilitate care trebuie să investigheze. Sau dacă au investigat – să se expună pe chestiuni ce țin de avere sau alte lucruri – este și Autoritatea Națională de Integritate, este CNA, este procuratura – sunt destule instituții care să se expună fără ca eu să fiu cel care să judec dacă merită omul sau nu merită. Pentru mine ce merită este să fie om de echipă, om pus pe treabă, să facă lucrurile altfel, asta contează pentru mine.

Ca să fiu înțeles corect, sunt foarte mulți colegi care lucrează de ani de zile și despre care au fost publicate investigații. 

Eu nu sunt judecător și le spun colegilor mei același mesaj: eu nu am să fac anchete pe averi, sunt organele abilitate, dar dacă, cât eu sunt aici și cât noi suntem o echipă, eu am să am semnale că se delapidează bunul public, eu am să iau măsuri de eliberare și voi fi cel care personal voi semna scrisori la procuratură și alte instanțe. 

Și am demonstrat asta prin eliberări și demersurile pe care le-am făcut până acum la procuratură”.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării