1098
0
Cod galben de caniculă și un val de aer saharian în Moldova
1098
0

Este din ce în ce mai cald. La amiază temperaturile se apropie și chiar trec de pragul caniculei, dar asta nu înseamnă că am scăpat de ploi și de efectele lor devastatoare.

Un val de aer saharian loveşte România în următoarea perioadă. Meteorologii prognozează pentru următoarele două săptămâni (10 - 23 iunie) o încălzire accentuată a vremii, cu valori maxime de 32 - 34 de grade, în unele regiuni, transmite Știri.md cu referire la realitatea.net.

Instabilitate atmosferică va continua să se manifeste aproape zilnic, se arată în prognoza Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM).

Vineri, vremea va fi deosebit de caldă, caniculară pe arii restrânse în nord-vest și izolat în sud-estul țării. După-amiaza disconfortul termic va fi ridicat, cu precădere în zonele de câmpie, iar indicele temperatură-umezeală va atinge și va depăși ușor pragul critic de 80 de unități. 

Temperaturile maxime se vor încadra, în general, între 29 și 35 de grade. Cerul va fi variabil, cu înnorări temporar accentuate, averse și descărcări electrice, mai ales după-amiaza și seara, local la deal și la munte și pe arii restrânse în restul teritoriului, mai ales în sud-est. 

Vor fi cantități de apă izolat mai însemnate și condiții de grindină. 

Vântul va sufla slab și moderat, cu unele intensificări în regiunile sud-estice, dar de scurtă durată și în timpul ploilor.

Și în Republica Moldova este cod galben de caniculă, valabil până duminică, 16 iunie.

Pe arii extinse temperatura maximă a aerului va atinge valori de 33-34°C.

Pentru a evita problemele de sănătate provocate de temperaturile înalte, medicii le recomandă oamenilor să consume cât mai multe lichide, fructe și legume. De asemenea, trebuie evitată expunerea îndelungată la soare între orele 11 şi 18.

Ați depistat o greșeală? Evidențiați cuvântul și apăsați
ctrl
+
enter