main logo
403

CNAS: Zilierii să încheie contracte pentru a putea primi pensii mai mari

Casa Naţională de Asigurări Sociale îndeamnă zilierii să se încadreze în sistemul public de asigurări sociale obligatorii pe bază de contract individual.

CNAS: Zilierii să încheie contracte pentru a putea primi pensii mai mariFoto: Știri.md

Potrivit unui comunicat al Casei Naţionale de Asigurări Sociale, zilierii trebuie să încheie un contract individual cu instituţia, transmite Știri.md

Mărimea contribuţiei stabilite pentru anul 2019 prin Legea bugetului asigurărilor sociale de stat pentru persoanele fizice, care exercită activităţi în calitate de zilieri în temeiul Legii nr. 22/2018, constituie 2.412 lei anual şi, respectiv 201 lei lunar (1/12 din suma anuală).

Astfel, fiecare persoană, care a desfăşurat cel puţin o zi de activitate necalificată cu caracter ocazional pe parcursul unei luni, este obligată să se prezinte, până la data de 25 a lunii următoare lunii, în care a desfăşurat activitatea respectivă, la subdiviziunea structurală a CNAS, unde este înregistrat agentul economic ca plătitor de contribuţii, pentru a încheia un contract de asigurare socială.

Perioada asigurată în baza contractului încheiat cu CNAS, se ia în calcul la stabilirea pensiei pentru limită de vârstă şi îi acordă zilierului dreptul la ajutor de deces.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării