main logo
758

CNAS atenționează despre necesitatea prezentării Certificatului de Viață

De la începutul anului 2019, Casa Națională de Asigurări Sociale a constatat neprezentarea în termenul stabilit a Certificatului de Viață pentru mai mult de o sută de beneficiari de pensii acordate în baza prevederilor acordurilor bilaterale în domeniul securității sociale

CNAS atenționează despre necesitatea prezentării Certificatului de Viață

CNAS atenționează despre necesitatea prezentării cât mai urgente a Certificatului de Viață. Pentru a beneficia de drepturile cuvenite în cadrul sistemului public de pensii și alte drepturi de asigurări sociale, beneficiarul are obligația de a transmite anual Certificatul de Viață până cel târziu la data de 31 decembrie a fiecărui an, transmite Știri.md cu referire la IPN

Certificatul în cauză confirmă faptul aflării beneficiarului de pensie în viață, fiind necesar pentru continuarea pe parcursul anului următor a procesului de plată și transfer a prestației pe contul beneficiarului. Certificatul de Viață se semnează în prezența persoanei care are dreptul la pensie de către instituția competentă a celeilalte părți contractante.

În caz de neprezentare a Certificatului de Viață, transferul pensiei stabilite se suspendă de la 1 ianuarie a anului viitor și se reia numai cu condiția de prezentare a certificatului.

Informația este adresată beneficiarilor de pensie în baza prevederilor acordurilor bilaterale în domeniul securității sociale, semnate de către Republica Moldova și 12 state europene – Bulgaria, Portugalia, România, Luxemburg, Estonia, Cehia, Austria, Belgia, Polonia, Ungaria, Lituania, Germania. În prezent, Casa Națională de Asigurări Sociale plătește circa 540 de pensii în baza acordurilor bilaterale cu alte state.

Formularul Certificatului de viață poate fi accesat pe pagina oficială a CNAS.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării