main logo
689

CNAS achită lunar 540 de pensii moldovenilor stabiliți peste hotarele țării

Casa Națională de Asigurări Sociale (CNAS) achită lunar 540 de pensii cetățenilor moldoveni care au domiciliul permanent în alte state.

CNAS achită lunar 540 de pensii moldovenilor stabiliți peste hotareCNAS achită lunar 540 de pensii moldovenilor stabiliți peste hotare

Totodată, alți 700 de moldoveni care au muncit legal pe teritoriul unor țări străine primesc pensii din partea acestora, transmite Știri.md cu referire la Moldpres

În prezent, CNAS aplică 11 acorduri în domeniul securității sociale cu Bulgaria, Portugalia, România, Luxemburg, Austria, Estonia, Cehia, Belgia, Polonia, Ungaria și Lituania. Un Acord similar semnat cu Germania este al 12-lea la număr și va intra în vigoare pe 1 martie 2019. 

Un alt Acord încheiat între Republica Moldova și Turcia va intra în vigoare după ratificarea documentului de către ambele țări. Documentele permit în particular ca cetățenii moldoveni care sunt angajați legal în statele respective să beneficieze de pensii și alte prestații sociale.

Totodată, săptămâna viitoare, o delegație a țării noastre va efectua o vizită oficială la Atena pentru negocierea proiectului Acordului în domeniul securității sociale dintre Republica Moldova și Republica Elenă. Potrivit CNAS, acordul prevede garanții de securitate socială pentru lucrătorii migranți care desfășoară sau au desfășurat o activitate de muncă și/sau domiciliază pe teritoriul unuia sau ambelor state contractante.

Potrivit datelor Ambasadei Republicii Moldova în Grecia, circa 8.000 de moldoveni au permis de ședere în această țară, iar alți peste 1.000 au depus cerere în acest sens.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării