main logo
295

CNAS a semnat la Roma un Protocol de colaborare

Casa Națională de Asigurări Sociale a semnat un protocol de colaborare cu Patronatul ACLI și Parteneriatul pentru Asistența Teritorială și Activitate de Consultanță privind legislația internațională pentru informarea cetățenilor moldoveni care au activat în Republica Moldova și Italia asupra dreptului la pensie și altor prestații de asigurări sociale, precum și asupra modalității obținerii acesteia.

CNAS a semnat la Roma un Protocol de colaborareCNAS a semnat la Roma un Protocol de colaborare

Protocolul de colaborare a fost semnat de către directoarea generală CNAS, Valentina Buliga, care a efectuat o vizită de lucru la Roma, transmite Știri.md

De asemenea, Valentina Buliga a avut o întrevedere cu Pasquale Tridico, șeful Institutului Național de Asigurări Sociale al Italiei. În cadrul discuțiilor, directorul general al CNAS a menționat că semnarea Protocolului de colaborare va apropia semnarea Acordului în domeniul securității sociale dintre Republica Moldova și Republica Italiană.

Potrivit CNAS, în prezent între Republica Moldova și Republica Italiană nu există un acord bilateral în domeniul securității sociale, care ar prevedea garanții sociale pentru cetățenii celor două state. Cu toate acestea moldovenii care au lucrat legal în Italia pot beneficia de pensie din partea statului italian prin intermediul Patronatului ACLI.

În legislația Republicii Italiană este prevăzut ca cetățenii altor state, care au atins vârsta de pensionare și s-au întors să locuiască permanent în țara de origine, inclusiv în Moldova, pot să se adreseze pentru stabilirea pensiei italiene pentru limită de vârstă, vechime în muncă, de dizabilitate și pensie de urmaș. 

Astfel, prin intermediul Patronatului ACLI, reprezentanța în Republica Moldova, au fost stabilite pensiile pentru circa 800 de persoane. Cererile cu privire la pensiile solicitate sunt examinate de Institutul Național de Asigurări Sociale din Republica Italiană (INPS). Dintre pensiile stabilite cuantumul minim constituie 17 euro, iar cel mai mare – 500 de euro.

Persoana care dorește să obțină o pensie italiană trebuie să aibă pașaport moldovenesc și codul fiscal italian (Codice Fiscale) precum și să deschidă un cont bancar (în euro) la una dintre băncile din Moldova. În prezent în Republica Italiană legal, cu permis de ședere, sunt oficial înregistrați 140 de mii de cetățeni ai Republicii Moldova.

La 9 mai curent, la sediul Ambasadei Republicii Moldova, directoarea CNAS a avut o întâlnire cu diaspora. Valentina Buliga a informat despre reformele efectuate în domeniul protecției sociale din Republica Moldova, comunicând despre importanța promovării unor proiecte comune în domeniul social și participarea diasporei la acest exercițiu. 

Un alt subiect l-au constituit activitățile curente ale CNAS, colaborarea cu autoritățile italiene în domeniul protecției sociale, precum Institutul Național de Asigurări Sociale al Italiei și Patronatul ACLI.

Cetățenii moldoveni au adresat întrebări și propuneri legate de îmbunătățirea sistemului social și medical din Republica Moldova și au reiterat importanța semnării Acordului moldo-italian în domeniul protecției sociale, încurajând desfășurarea unor asemenea evenimente pentru viitor.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării