main logo
837

CNA și PG, sesizate privind concesionarea Aeroportului Chișinău

Centrul Național Anticorupție și Procuratura Generală au fost sesizate asupra modului în care a fost desfășurată concesionarea Aeroportului Internațional Chișinău.

CNA și PG, sesizate privind concesionarea Aeroportului ChișinăuFoto: IPN

Sesizarea a venit din partea Comisiei de anchetă pentru analiza modului în care s-au desfășurat privatizările în perioada 2013-2019 și a fost anunțată de către președintele Comisiei, deputatul Igor Munteanu, într-un briefing de presă, susținut pe 12 august, transmite Știri.md cu referire la IPN.

Igor Munteanu a declarat că comisia pe care o conduce a identificat probe din care reies mai multe încălcări în procesul de concesionare a Aeroportului. „Noi am sesizat CNA și Procuratura, pentru că este nevoie și de intervenția celor care pot desfășura o investigație mai amplă”, a declarat parlamentarul.

Igor Munteanu a spus că este vorba de înalți funcționari implicați în concesionarea Aeroportului. „A trezit îngrijorare modul în care Aeroportul Chișinău a fost scos spre concesionare, atât timp cât acest obiectiv se afla pe lista obiectivelor care nu sunt pasibile de privatizare”, a mai spus deputatul.

Potrivit lui Igor Munteanu, CNA și Procuratura trebuie să verifice acțiunile celor care au participat la luarea deciziei de concesionare. „Există bănuiala rezonabilă că inacțiunea membrilor comisiei de concurs a fost dirijată de grupuri terțe, care au fost interesate de rezultatul concursului”, a spus deputatul.

Igor Munteanu a mai precizat că au existat încălcări grave în felul în care a fost implementată concesiunea. „Au fost stabilite tranzacții dubioase în 2015-2016 ale grupului care a primit concesiunea în beneficiul companiilor din grupul Șor”, a spus deputatul.

Potrivit lui, trebuie de aflat și care a fost dreptul Guvernului să atribuie activele Aeroportului Chișinău altor companii și cât de transparent a fost concursul de concesionare, atât timp cât acesta a fost unul închis.

„Am depistat lucruri flagrante. Cel care a selectat companiile internaționale cărora li s-au transmis invitațiile a fost domnul Jardan, pe atunci director al Aeroportului. În cele din urmă, el participă la concursul de selectare iar, peste o perioadă de timp, el devine managerul companiei câștigătoare”, a remarcat Igor Munteanu. Deputatul a mai spus că trebuie anchetate și legăturile dintre Petru Jardan și Ilan Șor.

Comisia de anchetă a cerut CNA și Procuraturii Generale să verifice existenta elementelor infracționale în concesionarea Aeroportului Chișinău și pornirea urmăririi penale pentru identificarea persoanelor responsabile de concesionare și tragerea la răspundere a acestora.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării