main logo
834

CNA: Mita promisă a atins cifra de 14,7 milioane de lei

Mita promisă şi pretinsă în cauzele de corupţie, pe care a fost stabilită vinovăţia inculpaţilor, a atins cifra de 14,7 milioane de lei. În ultimii ani se atestă o creștere atât a valorii ofertei cât și a cererii.

CNA: Mita promisă a atins cifra de 14,7 milioane de lei

Astfel, dacă în 2015, infractorii operau, în mediu, cu mita de 55.183 de lei, atunci, în 2018, valoarea medie a acesteia a crescut până la 57.072 lei, transmite Știri.md cu referire la tvc.md.

Acum șase ani, însă, valoarea media e mitei era de peste cinci ori mai mică. Datele sunt prezentate într-un studiu al Centrului Național Anticorupție.

Studiul a constatat că 4 din 5 inculpaţi pe fapte de corupere pasivă sunt bărbaţi. Mita medie primită la bărbați constitue – 7.848 lei, iar a femeilor – 6.661 lei. În cazurile de dare de mită, bărbaţii au operat în mediu cu suma de 11.072 lei, iar la femeile – 5.574 lei. 

Totodată, cel mai alarmant este că în cazul comiterii traficului de influenţă, suma medie a mijloacelor băneşti pretinse a constituit 109.528 lei pentru bărbaţi şi 62.914 lei pentru femei.

Făcând o comparaţie simplă în acest sens, se constată că valoarea mitei pe dosarele de trafic de influenţă depăşeşte de 14 ori valoarea mitei pe dosarele de corupere activă în cazul bărbaţilor şi de 9,5 ori în cazul femeilor, scrie agora.

Astfel, potrivit autorilor studiului, tot mai puţine persoane publice pretind şi primesc personal bunuri, servicii, privelegii sau avantaje ilicite, în majoritatea cazurilor folosind serviciile traficanţilor de influenţă, care asigură o încredere şi stabilitate infracţională.

Studiul a mai demonstrat că persoanele corupte, spre deosebire de corupători şi traficanţi de influenţă, în marea majoritate au studii superioare în domeniul de activitate.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării