main logo
407

CMC nu a sprijinit inițiativa de iradiere a două clădiri din Chișinău din Registrul monumentelor istorice

Consiliul Municipal Chişinău (CMC) a votat joi împotriva iniţiativei de iradiere a două clădiri din capitală din Registrul monumentelor istorice de categorie locală.

Iradierea a două clădiri din Registrul monumentelor istorice, respinsăIradierea a două clădiri din Registrul monumentelor istorice, respinsă

Potrivit agenţiei Infotag, este vorba de o casă de pe strada Bucureşti, 71, construită în anii '40 ai secolului al XIX-lea şi care a aparţinut anterior renumitului lingvist şi pedagog Iacob Hîncu, şi de o casă de pe strada Lazo, 12, construită la sfârşitul secolului al XIX-lea, transmite Știri.md

Discuţiile nu s-au lăsat fără excese. Consilierul independent Ion Ştefăniţă a propus excluderea din registrul monumentelor istorice a clădirilor care se află în stare avansată de deteriorare şi ameninţă să se prăbuşească. Cu toate acestea, majoritatea consilierilor prezenţi nu au sprijinit propunerea lui.

Prezent la şedinţă, activistul civic Eugen Balţat, încercând să-şi apere punctul de vedere, l-a împins pe consilier. Preşedintele şedinţei, Adrian Culai, a cerut părţilor conflictului "să respecte normele de comportament" şi a ameninţat că va chema poliţia. În rezultat, activistul a părăsit sala de şedinţe.

„MSC se află deja într-o situaţie dificilă, cetăţenii nu doresc să vadă acest circ în primărie, nu vă puteţi permite să vă comportaţi în acest fel", a spus Culai.

CMC a aprobat, de asemenea, iniţiativele socialiştilor privind acordarea adaosurilor de 30-40% la salariile angajaţilor din domeniul culturii, sferei sociale şi protecţia drepturilor copilului, de care vor putea beneficia aproximativ 2,3 mii de persoane, iar din bugetul municipal vor fi alocate aproximativ 10 milioane de lei.

O parte din chestiunile de pe ordinea de zi a fost amânată pentru viitor, şi astfel CMC a încheiat şedinţa începută încă pe 14 iunie.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării