main logo
1627

Clădirea GBC a lui Plahoniuc, dar și fostul sediu PDM, sub sechestru

În scurt timp va fi transmis în judecată un nou dosar, disjuns din cauza numită generic Frauda Bancară/Furtul Miliardului. Acesta îi vizează pe foștii conducători ai Băncii Naționale, a declarat Procurorul General interimar, Dumitru Robu, la o emisiune de la JurnalTV.

Clădirea GBC a lui Plahoniuc, dar și fostul sediu PDM, sub sechestruFoto: Unimedia

„Cauza penală este foarte mare. Este vorba despre 3 mii de volume. Fiecare volum are câte 250 de file. În 10 cauze penale, disjunse, s-a finisat procedura de investigație. 17 persoane au fost trimise în judecată.

În total, sunt investigate 70 de persoane, dintre care 66 au calitate de învinuit. În timpul apropiat va fi trimisă în instanță cauza în privința foștilor conducători ai BNM.

Bunuri în valoare de 7 miliarde lei sunt puse sub sechestru, din Moldova și din afară - Franța, Elveția, România. Suma reprezintă peste 50% din dauna provocată atunci țării.

Printre acestea este și fostul sediu al Partidului Democrat, dar și clădirea Global Bussines Centru (n.n. Care aparțin fostului lider PD, Vladimir Plahotniuc)”, a spus Dumitru Robu, transmite Știri.md cu referire la Unimedia.

Printre cei investigați sunt nume sonore din politicul moldovenesc cum ar fi Vladimir Plahotniuc, Ilan Șor, Iurie Leancă, Andrian Candu sau Victor Bodiu.

Procuratura a anunțat anterior că Vladimir Plahotniuc este beneficiarul banilor obținuți în urma furtului miliardului, prin intermediul grupului Șor, iar în privința sa urmează a fi înaintate încă trei capete de acuzare și solicitată extrădarea pentru a fi tras la răspundere în Moldova. Acesta s-ar ascunde de justiție în Cipru, partea controlată de Turcia.

Acum un an, Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana, a emis un mandat de arestare pentru 30 de zile pe numele lui Vlad Plahotniuc, în lipsa acestuia, la solicitarea procurorului din cadrul Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale. Calcularea termenului se va face începând cu momentul reținerii fostului lider al PD.

Furtul miliardului în 2014 s-a desfășurat în 4 etape, cu implicarea unui număr mare de șefi de instituții responsabile ale statului, ai Băncii Naționale, din cadrul ministerelor, până la nivel de Guvern și Legislativ, iar pregătirile au început încă în 2009.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării