30 septembrie, 08:31
230
1
Clădirea Filarmonicii Naționale nu era clasată drept monument istoric
30 septembrie, 08:31
230
1

Clădirea Filarmonicii Naționale din Chișinău, distrusă în mare parte într-un incendiu pe 24 septembrie, nu era pe lista monumentelor istorice, deși includea vechea clădire a circului de la 1912.

Declarația a fost făcută pentru Europa Liberă de Ion Ștefăniță, directorului Agenției pentru Inspectarea și Restaurarea Monumentelor, transmite Știri.md cu referire la Noi.md.

Ștefăniță, care a inspectat clădirea imediat după incendiu, a constatat că 80% din clădirea veche, istorică, este grav avariată, deși sala mică de concerte ar putea fi salvată.

În opinia lui Ion Ștefăniță, partea istorică, la fel ca cea din perioada sovietică (1960-68) ar putea fi integrate într-un proiect de reconstrucție parțială pentru că au „valoare istorică și arhitecturală” dar cuvântul decisiv îl vor avea inginerii și arhitecții, a mai spus el în interviul cu Europa Liberă.

Luni, președintele Igor Dodon declara că pledează pentru construcția unei noi clădiri a Filarmonicii Naționale.

Vorbind după ședința săptămânală de luni cu prim ministrul și președinta Parlamentului, Dodon a spus că expertiza tehnică a clădirii arse urmează să se încheie până la sfârșitul săptămânii, pentru a se vedea dacă poate fi reconstruită, dar că au început deja pregătiri în vederea „demolării și construcției de la zero”.

Ați depistat o greșeală? Evidențiați cuvântul și apăsați
ctrl
+
enter