main logo
539

CJI: Instituţiile de presă continuă să recurgă la tehnici de manipulare

Majoritatea instituţiilor de presă din Moldova continuă să prezinte informaţiile conform intereselor politice.

CJI: Instituţiile de presă continuă să recurgă la tehnici de manipulare

Potrivit agenţiei Infotag, la această concluzie au ajuns experţii Centrului pentru Jurnalism Independent în cadrul raportului "Elemente de propagandă, manipulare informaţională şi încălcare a normelor deontologiei jurnalistice în spaţiul mediatic autohton în perioada 1 aprilie-30 iunie 2019", transmite Știri.md.

Marţi, la lansarea raportului, expertul Victor Gotişan a menţionat că în perioada menţionată au fost monitorizate nouă posturi de televiziune şi trei portaluri de ştiri. 

A fost analizată reflectarea a cinci evenimente importante: negocierile postelectorale dintre PSRM şi blocul ACUM; Marşul familiei şi Marşul solidarităţii; protestul ACUM şi contramanifestaţia de la Guvern din 23 mai; învestirea noului Guvern pe 8 iunie şi situaţia cu blocului de locuit care s-a prăbuşit la Otaci. 

"Toate cele 12 instituţii media monitorizate au admis încălcări. Cel mai des se constată amestecul faptelor cu opiniile, lucru manifestat la posturile Prime, Canal 3, Accent-TV, NTV şi Televiziunea Centrală. De exemplu, la Prime, a apărut materialul "Liderii ACUM sunt mai preocupaţi de funcţii decât de soarta cetăţenilor", ceea ce este o opinie subiectivă", a spus expertul.

Potrivit lui, "multe posturi tv nu au asigurat dreptul la replică". De exemplu, în informaţiile despre învestirea Guvernului, Prime TV şi Canal 3 nu au prezentat opinia reprezentanţilor PSRM şi ACUM sau au făcut-o selectiv.

"De asemenea, posturile de televiziune au prezentat selectiv unele evenimente. Aceasta se referă la protestul şi contramanifestaţia de la clădirea Guvernului, când canalele TV precum Prime şi Televiziunea Centrală, în materialele lor, s-au axat doar pe contraprotestatari, fără a prezenta declaraţiile reprezentanţilor ACUM. Posturile de televiziune adesea generalizează informaţia, fără a se concentra pe detalii (Prime TV, Televiziunea Centrală, Accent-TV), folosesc titluri tendenţioase, creează o imagine negativă politicienilor", a spus expertul.

În concluzie, el a menţionat că majoritatea presei continuă să prezinte informaţiile conform intereselor politice şi să recurgă la tehnici de manipulare.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării