main logo
1556

Ciupercile fac victime: 4 moldoveni au murit, iar 270 au ajuns la spital

În ultimele două săptămâni, numărul intoxicațiilor cu ciuperci a crescut vertiginos.

Ciupercile fac victime: 4 moldoveni au murit, iar 270 au ajuns la spitalFoto: moldpres

Potrivit ANSP, în perioada 16 octombrie-25 noiembrie, numărul intoxicațiilor a crescut până la 190 cazuri cu afectarea a 270 persoane dintre care 61 copii, transmite Știri.md.

Totodată, ANSP menționează că din cauza ciupercilor otrăvitoare 4 persoane au decedat.

Sursa citată menționează că ultimul caz de intoxicație în masă a avut loc la data de 25 noiembrie, când capul unei familii din satul Tabora din raionul Orhei, în rezultatul recoltării ciupercilor din pădurea localității, a pus în pericol viața a 6 membri ai familiei.

Este vorba despre 4 copii cu vârstele de 12, 11, 7 ani și celui mai mic copil de doar 1,5 anișori. Cu ciuperci s-a intoxicat și un oaspete care a venit în vizită la această familie.

Un alt caz cu afectarea a cinci persoane dintr-o familie a fost înregistrat în raionul Telenești. De asemenea, cazuri de intoxicare în masă au fost înregistrate în raioanele Orhei – 3 cazuri; Florești – 2 cazuri; Criuleni și  Edineț câte un caz.·     

ANSP reiterează că intoxicaţile cu ciuperci sunt provocate în exclusivitate de atitudinea neglijentă a „culegătorului” și indiferența „cumpărătorului”.

Primele semne clinice pot apărea peste 2 ore de la consumul ciupercilor prin apariția de: greaţă, vomă, diaree, transpiraţia excesivă, slăbiciune generală, dureri abdominale  etc. 

Peste 6 ore – pot apărea dureri de cap, ameţeli şi agravarea stării de vomă pierderi de conştiinţă, halucinaţii și chiar comă.

Simptomele intoxicaţiei cu ciuperci variază în funcţie de tipul de ciuperci, mai exact de tipul de toxină conţinută de acestea şi de durata perioadei de incubaţie (timpul scurs de la ingestie până la apariţia semnelor specifice intoxicaţiei).

Trebuie să reținem că nu există semne sigure de identificare a ciupercilor, bazate pe aspect, loc de creştere și recoltare, miros.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării