main logo
9612

Cireșe gratis: Livada din Moldova în care puteți mânca pe săturate

Un agricultor din Republica Moldova invită la el în livadă pe toţi cei ce doresc să mănânce cireşe pe săturate. Vizitatorii pot şi culege pentru acasă, achitând cel mult 20 de lei pentru kilogram.

Cireșe gratis: Livada din Moldova în care puteți mânca pe săturateFoto: agora.md

Fermierul a devenit mai generos după ploile abundente şi grindina care i-a afectat recolta. Multe fructi au crăpat din cauza umezelii, aşa că fermierul a renunţat la cules. Specialiştii susţin că 80 la sută din recolta de cireşe din acest an a fost compromisă, transmite Știri.md cu referire la Tvr Moldova.

Livada lui Andrei Moisei se întinde pe mai bine de un hectar, în satul Teliţa, raionul Anenii Noi. Bărbatul nu a dorit să apară în faţa camerei dar a povestit că a plantat livada în urmă cu 7 ani, după ce s-a întors de peste hotare. A investit în agricultură banii câştigaţi cu speranţa să-şi scoată învestiţia.

”Proprietarul spune că de pe acest hectar trebuia să aibă o recolta de 6-8 tone, însă a cules nu mai mult de 80 de kilograme. Din cauza ploilor abundente majoritatea fructelor fie că s-au stricat sau au crăpat”, spune reporterul.

Aşa că a decis să invite oamenii în livadă şi să mănânce cireşe pe saturate. Gratuit. Primii oaspeţi au fost cei de la Centrul Comunitar pentru Copii şi Tineri din sectorul Ciocana, Chişinău.

„Vreau să vă zic că aici sunt foarte bune cireşele, celor ca vor să vină să guste şi mulţumim domului Andrei că ne-a dat să mâncăm şi să culegem. Sunt foarte dulci, aş vrea să le mânc pe toate şi foarte multe”, spun oamenii.

”Ca să ducem copii care sunt încadraţi în tabară de sejur, să-i aducem să mânânce cireşi de pe copaci. Andrei mi-a zis doar ca să avem grijă ca să nu rupă copaci, şi-am hotărât dimineaţa, i-am organizat”, a declarat Sergiu Guțu, profesor.

Exemplu lui Andrei Moise a fost urmat şi de alţi fermieri. Aceştia au făcut invitaţii pe reţelele sociale şi spun că se pot culege cireşe sau căpşuri la preţuri mult mai mici decât la piaţă.

”Producători sunt disperaţi, la pământ. Practic soiurile timpurii sunt compromise, la 70, 80 la sută. Unica scăpare este acoperirea plantaţiwi cu pelicula anti ploaie, trebuie să învăţăm şi noi să fie suprafeţe mai mici cu toată tehnologia  şi să nu vindem în Rusia, cu un euro ci în Germania cu 4, 5 euro”, a declarat Ananie Peșteanu, expert agricol.

Primele cireşe au apărut în urmă cu o lună în pieţele din Chişinău. Fructele erau importate din Grecia şi s-au vândut şi cu 300 de lei kilogramul. În Republica Moldova sunt aproximativ 5.200 de hectare de livezi cu cireşi.

Abonează-te la Știri.md pe Telegram pentru a afla rapid noutățile: https://t.me/stirimd

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării