main logo
850

Circa 1.000 de moldoveni traversează zilnic frontiera de la Costești

Moldovenii care muncesc peste hotare revin de sărbători acasă, pentru a fi alături de cei dragi. În această perioadă, la Punctul Vamal Costești, fluxul de oameni s-a dublat.

Circa 1.000 de moldoveni traversează zilnic frontiera de la Costești

Zilnic, frontiera este traversată de aproximativ 1.000 de cetățeni ai Republicii Moldova. Țările din care vin cei mai mulți concetățeni de-ai noștri sunt Franța, Germania, Spania, Cehia, transmite Știri.md cu referire la nordnews.md.

Victor Sochircă este originar din Soroca. A circulat cu automobilul tocmai 2.500 km, din Franța până în Moldova.

Părinții și bunicii încă nu știu că în câteva ore Victor urmează să le bată în ușă. Tânărul spune că își vizitează rudele o dată în an, pentru ca să le fie alături măcar la sărbătorile de iarnă. 

„Din Franța vin. Da, sunt de 13 ani acolo deja, sunt stabil acolo. Părinții, buneii, am venit să le fac o surpriză de sărbători că ei nu știu că eu vin. E foarte important să sărbătorim împreună, mai ales cât sunt părinții în viață. Recomand la toată lumea să vină, să se vaccineze în primul rând”, ne-a spus Victor.

„Sărbătorile vin cu un flux puțin mai crescut. După statistică, timp de 24 de ore în jur de 700-1.000 de persoane, iar mijloace de transport în jur de 200-300 de mijloace”, a spus Marin Ucraineț, angajat al Sectorului Poliţiei de Frontieră „Costești” al DR Nord.

Iar cei care nu pot reveni acasă de sărbători transmit colete cu tot felul de bunătăți, pentru ca măcar așa să-i bucure pe oamenii dragi.

„În mare parte, sunt așteptați la ieșirea din cadrul Postului Vamal. Sunt așteptați de obicei de rude, părinți, fii și feciori. În coletele transmise sunt în marea majoritate dulciuri, produse alimentare sau tehnică de uz casnic în limitele cadrului legal”, a spus Ion Lungu, angajat al Postului Vamal Costești.

Domnul Mandalac, din satul Pârjota, raionul Râșcani, a venit acasă din Germania pentru a-și revedea casa părintească, deși pe acolo demult nu a călcat picior de om. Familia lui s-a împrăștiat prin toată lumea.

Bărbatul a venit acum acasă, pentru că acestea sunt unicele zile din an când poate să facă ordine prin casă și în ograda unde a copilărit.

„Da, de sărbători acasă am venit. Cu munca sunt de vreo 5 ani. Să văd casa, că e plină de buruieni și trebuie să mă duc să le prășesc”, a spus bărbatul.

Pe acest bărbat îl așteaptă acasă mama-soacră. El spune că atâta timp cât aceasta va fi în viață, va reveni în Moldova, ca să întâlnească Anul Nou alături de ea.

„Am venit să sărbătorim, da. Cât mai avem la cine veni, am venit să sărbătorim. Venim de la Alba Iulia, de la Sibiu și Alba Iulia. Da, ne așteaptă mama-soacră”, ne-a spus bărbatul.

Sunt și din cei care se întorc pentru a-și aduce părinții, care au sărbătorit Crăciunul peste hotare. Din cauza serviciului, nu vor putea să întâlnească Anul Nou împreună.

„O aduc pe mama mea. Am petrecut sărbătorile de iarnă, mai exact, am petrecut Crăciunul acasă, la Suceava, iar acum venim în Republica Moldova. Ne plac sărbătorile. Nu, mă întorc înapoi, că... situația este așa că trebuie să fiu înapoi”, a spus bărbatul.

„Super! La cel mai înalt nivel”, a spus bărbatul revenit de peste hotare.

Potrivit Poliţiei de Frontieră, în ultimele cinci zile, aproape 145.000 de moldoveni au intrat în ţară.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării