main logo
2406

Ciorapi diferiți, încălțați pentru a marca Ziua Sindromului Down

În ultimele zile, pe Instagramul moldovenesc circulă un nou challenge, de această dată unul educativ, de sensibilizare și care vine să îndemne să fim mai toleranți, să ne acceptăm și respectăm reciproc, indiferent de caracterisiticile care ne diferențiază.

Ciorapi diferiți, încălțați pentru a marca Ziua Sindromului Down

Provocarea, în care oamenii sunt încurajați să încalțe ciorapi diferiți, să se fotografieze și să încarce imaginea pe rețelele de socializare cu hashtagul #toțisuntemdiferiți, a fost lansată de Ludmila Adamciuc – tânăra mămică pe care, probabil, deja ați cunoscut-o din articolele noastre precedente, în care vorbește despre fetița sa cu Sindrom Down, transmite Știri.md cu referire la zugo.md.

„Este o provocare în care se implică multă lume, cu scopul de a informa cât mai mulți ca 21 martie este Ziua Internațională a Sindromului Down și, cum cunoaștem despre multe alte sărbători internaționale, e bine să știm și despre asta – o zi în care ne amintim că acești oameni există printre noi”, ne-a mărturisit Ludmila.

Tânăra mămică speră ca până pe 21 martie să reușească să răspândească provocarea cât mai mult, în speranța că persoanele cu Sindrom Down să nu mai fie un subiect tabu în societatea noastră, pentru că acești oameni sunt la fel ca ceilalți și merită a fi acceptați și integrați în comunitate.

Menționăm că, anual, la 21 martie se marchează Ziua mondială a Sindromului Down, pentru a oferi oportunitatea de a conştientiza problemele cu care se confruntă cei care suferă de acest sindrom. 

Potrivit ONU, incidenţa sindromului Down este între 1 din 1.000 până la 1 din 1.100 de nou-născuţi la nivel mondial, provocând dizabilitate intelectuală şi fizică, precum şi problemele medicale asociate.

„Sindrom” reprezintă o suită de semne şi caracteristici, iar „Down” provine de la numele medicului englez John Langdon Haydon Down, primul care a descris sindromul în 1866, cu aproximativ 100 de ani înainte ca acest cromozom suplimentar să fie descoperit.

În 1959, geneticianul de origine franceză Jérôme Lejeune a descoperit că sindromul Down este cauzat de prezenţa unui cromozom 21 în plus, rezultând astfel un număr total de 47 de cromozomi, faţă de 46 de cromozomi, în mod normal, dispuşi în perechi în fiecare celulă.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării