main logo
544

Ciobanu: Fără acțiuni din partea statului nu vom mai avea forță de muncă

Fără măsuri urgente şi eficiente luate la nivel de stat, Moldova va rămâne în curând fără forţă de muncă. Opinia aparţine administratorului Zonei Economice Libere (ZEL) "Bălţi", Marin Ciobanu.

Ciobanu: Fără acțiuni din partea statului nu vom mai avea forță de muncăFoto: InfoPrut

Într-un interviu pentru Infotag, el a spus că, ţinând cont de actualul exod din republică al populaţiei apte, "ţara este ameninţată cu un deficit catastrofal de muncitori calificaţi", transmite Știri.md.

"Dacă în anul 2010, la universităţi, colegii şi şcoli specializate au studiat 162 de mii de studenţi şi elevi, atunci, 10 ani mai târziu, numărul lor a scăzut până la 100,5 mii. Scăderea este de aproape 40%. Şi, conform datelor oficiale, în 2020, 47 de mii de cetăţeni apţi de muncă au părăsit ţara. Mulţi adulţi îşi iau şi copiii la noul lor loc de reşedinţă", a spus el.

Ciobanu consideră că această stare, de fapt, în Moldova este "catastrofală".

Administratorul ZEL "Bălţi" a relatat cum încearcă zona să rezolve această problemă împreună cu rezidenţii.

"Prin instruirea tinerilor la specialităţi în instituţiile de învăţământ superior. Un grup de studenţi inteligenţi poate fi de peste 20 de studenţi, deoarece aceştia pot fi instruiţi pentru alte companii. 

Iar universităţile care funcţionează nu pot face faţă cererii pentru aceste specialităţi, în ciuda faptului că investitorii sunt gata să acopere cheltuielile universităţilor pentru pregătirea lor", a subliniat Ciobanu.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării