main logo
1403

Cine sunt şefii Gazprom care s-au opus publicării acordului de livrare a gazelor în Moldova

Reprezentanții gigantului rus Gazprom din cadrul Consiliului de Observatori al întreprinderii mixte moldo-ruse Moldovagaz se opun publicării contractului privind livrarea gazelor consumatorilor din Republica Moldova.

Cine sunt şefii Gazprom care s-au opus publicării acordului de livrareFoto: kommersant.ru

Potrivit ministrului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, în cadrul ședinței din 17 ianuarie 2022, reprezentantul statului a propus spre includere pe ordinea de zi subiectul cu privire la publicarea celei de-a 19 anexe/acord de extindere a contractului de livrare a gazelor, transmite Știri.md cu referire la Mold-street.com.

„Colegii de la Gazprom au decis să nu includă acest subiect pe ordinea de zi, respectiv contractul rămâne sub clauza de confidențialitate”, a precizat vicepremierul Andrei Spînu în cadrul emisiunii "În Profunzime" de la ProTV.

Ţinând cont că în Consiliul de Observatori al Moldovagaz, Guvernul are doar doi membri din cei şase: Veaceslav Negruţa, consilierul președintelui Republicii Moldova în domeniul economic, şi Constantin Borosan, Secretar de stat al Ministerului Infrastructurii şi Dezvoltării Regionale, respectiv propunerea nu putea trece fără acordul celor de la Gazprom.

Menţionăm că, din aprilie 2019, preşedinte al Consiliul de Observatori al Moldovagaz este Elena Burmistrova, directorul general al companiei Gazprom Export (subsidiara Gazprom) și vice-președinte al Gazprom, responsabilă de activitatea economică externă, inclusiv statele din fostul spațiu sovietic.

Alţi trei membri din partea gigantului gazier sunt: Serghei Kuzneț, şeful departamentului 104 (juridic) al gigantului rus, Dmitrii Handoga, şeful departamentului 512 (relaţii economice externe) al Gazprom și Kirill Neuimin, şeful companiei Gazprom Yurgm Treiding (întreprindere mixtă Gazprom cu Wintershall din Germania).

De menționat că anterior, unii politicieni, experţi, dar reprezentanții din societatea civilă au solicitat autorităților publicarea acordului dintre Moldovagaz și Gazprom cu privire la livrarea gazelor naturale.

De notat că contractul de bază dintre Gazprom şi Moldovagaz, semnat încă la finele anului 2006, a fost publicat de RISE Moldova

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării