main logo
3525

Cine sunt luptătorii suspectați de omor. Crime cu campioni K1

De un an și jumătate, Aurel Ignat nu a mai luptat la competiții în Moldova. Asta spune președintele federației de K1 amator, Dorin Damir.

Acesta susține că i-a oferit un contract profesionist sportivului, dar Ignat a refuzat. Tot el afirmă că despre celălalt sportiv implicat în acest caz, Mihail Pîrgaru, nu știe practic nimic, transmite Știri.md cu referire la protv.md.

Aurel Ignat a devenit cunoscut după ce a participat la mai multe Gale K1, organizate de FEA. Ultima a fost în decembrie 2016, la Chișinău, la care el a câștigat turneul-piramidă al categoriei de greutate de până la 85 de kilograme. Peste câteva săptămâni, asociația de lupte FEA i-a propus un contract profesionist.

Dorin Damir, președintele FEA: „I-am spus să încheiem un contract pentru promovarea ta corectă la profesioniști, pentru că este destul de important și complicat pentru carieră ta sportivă, dacă vrei să o faci. Într-adevăr, are un fizic bun, o tehnică de box bună. Era un luptător de perspectivă. Dar el a refuzat. A spus că are propunere din România și va plecă acolo cu alți promotori. I-am dorit succese și ne-am despărțit.”  

De atunci, Aurel Ignat a participat la gale de kickboxing ale unor organizații din România și Rusia, ultimul turneu fiind pe 24 februarie 2018. Nici Mihail Pîrgaru, celălalt luptător K1 reținut în cazul bărbatului care s-a stins după ce a fost snopit în bătaie într-un club de noapte din capitală, nu a ajuns să facă lupte la profesioniști. Pîrgaru a participat doar la turnee de amatori în Moldova. Președintele FEA, Dorin Damir, afirmă că luptătorii trebuie să respecte un cod de etică și să nu folosească abilitățile sportive în afară ringului.

Dorin Damir, președintele FEA: „Este un cod de etică – cu dânșii se lucrează de mici copii, responsabilitate care îi insuflă și antrenorii și președinți, vicepreședinți de federații, să se poarte bine, să nu întreprindă careva acțiuni huliganice, să încalce legea”.

În ultimii ani mai mulți sportivi au fost vizați în dosare de tentative de omor sau crime. În 2011, Ion Soltoianu, dublul campion mondial la kickboxing, l-a împușcat pe fostul polițist Ion Stratulat, în plină zi, la o terasă în Chișinău.

El a fost condamnat la 14 ani de închisoare. Un an mai târziu lângă un restaurant din Orhei în urmă unei altercații, a fost ucis Alexei Veretco, iar luptătorul Constantin Țuțu a fost învinuit de complicitate la omorul lui. În 2016, deputatul PDM a fost achitat. 

Iar cel mai recent caz s-a petrecut în decembrie 2017, atunci când campionul european la K1, Vladislav Gribincea a fost împușcat în cap, într-un local din sectorul Ciocana. Sportivul a ajuns în comă la spital și și-a revenit după câteva luni.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării