main logo
8763

Cine este Natalia Moloșag, noul Avocat al Poporului din Republica Moldova

Natalia Moloșag a fost aleasă în calitate de Avocat al Poporului cu voturile deputaților PAS.

Cine este Natalia Moloșag, noul Avocat al Poporului din R. Moldova

Natalia Moloşag este avocată din anul 2006, transmite Știri.md.

În 2009, avocata a ajuns în atenţia opiniei publice după ce a reprezentat interesele mai multor tineri maltrataţi de Poliţie în urma protestelor din luna aprilie.

Din anul 2010 până în 2012, a fost prodecan al Baroului Chișinău. În 2011 a ajuns membră a Comisiei de licențiere a profesiei de avocat.

Natalia Moloșag este autor al mai multor ghiduri și îndrumare pentru avocați, a instruit avocații privind standardele profesionale de calitate în cauzele penale.

Ea a organizat primul Forum al Femeilor Avocate din Moldova și este una dintre fondatoarele Asociației Femeilor Avocate din Moldova.

În 2010, Nataliei Moloșag i-a fost acordat premiul ONU în domeniul apărării drepturilor omului.

În 2015, Adunarea Generală a Avocaţilor din municipiul Chişinău a revocat-o din funcţia de decan al Baroului Chişinău din cadrul Uniunii Avocaților din Republica Moldova.

CV-ul Nataliei Moloșag

Ea a fost învinuită de mai mulți colegi că ar fi admis fraude în exercitarea atribuţiilor. Natalia Moloşag a respins acuzaţiile. 

Reamintim că Natalia Moloșag și Andrei Brighidin au fost cei doi candidați la funcția de Avocat al Poporului, care au fost propuși în plenul Parlamentului.

Știri.md amintește că 11 persoane au depus dosare la concursul de selectare a candidaților la funcția de Avocat al Poporului. Nouă dintre ele au fost admise la proba interviului.

Candidatul la funcția de Avocat al Poporului trebuie să întrunească mai multe condiții, printre care vechimea în muncă de cel puțin zece ani și activitate notorie în domeniul apărării și promovării drepturilor omului.

De asemenea, candidatul nu trebuie să aibă, în ultimii cinci ani, rezultate negative la testul de integritate profesională.

La data de 4 februarie 2021, Parlamentul Republicii Moldova a adoptat Hotărârea privind încetarea mandatului Avocatului Poporului înainte de termen, urmare a decesului lui Mihai Cotorobai, și a declarat vacantă funcția de Avocat al Poporului (Ombudsman).

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării