main logo
2333

Cine e primul donator de plasmă pentru infectații din R. Moldova

Astăzi, 21 aprilie, unul dintre pacienții tratați de COVD-19 a donat plasmă sanguină. Este primul caz înregistrat în Republica Moldova. Este vorba despre Dumitru Carasic, șef SMURD din cadrul Inspectoratului General pentru Situații de Urgență al MAI.

Cine e primul donator de plasmă pentru infectații din R. Moldova

Carasic Dumitru este primul donator de plasmă sanguină destinată pentru salvarea pacienților infectați cu Covid-19, în stare gravă și extrem de gravă, transmite Știri.md.

Potrivit ministrei Sănătății, Viorica Dumbrăveanu, acesta s-a externat pe data de 6 aprilie fiind tratat de COVID-19 și astăzi, a mers la Centrul de Transfuzie a Sângelui, unde a donat plasmă, pentru a salva cel puțin 3 pacienți.

„Medicul este un exemplu de curaj, devotament și implicare. El speră că gestul său va fi urmat de cât mai mulți pacienți care au reușit să învingă boala. Mulțumim din numele pacienților și întregii societăți”, a afirmat ministra.

Știri.md amintește că metoda de tratament a fost reglementată în R. Moldova la 13 aprilie 2020. Astfel, pacienții urmează să primească plasmă de la foștii bolnavi complet vindecați, pentru a dezvolta imunitatea.

O singură donare de plasmă de la o persoană, în jur de 600 ml, se separă în trei doze a câte 200 ml și, respectiv, se oferă pentru 3 pacienți.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării